Solidarisk.nu

Välkommen till solidarisk.nu
en guide till ömsesidig hjälp, under och efter coronakrisen

Konsekvenserna av COVID-19-pandemin förstärks av att människor redan lever i utsatthet. Vi kan lätta på bördan genom att dela på den, om det så handlar om att gå ut med grannens hund eller att kräva skyddsmask på jobbet.

Om du behöver hjälp, vill ge hjälp eller både och, kan den här guiden förhoppningsvis vara till nytta.

Vi, Malmö LS av SAC, är en fackförening men här har vi samlat initiativ som rör även annat än arbete.

För information om vad som gäller på jobbet i samband med coronakrisen, gå in på: https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/Corona

Blivit av med jobbet?
Läs om vad som gäller på https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/Corona

Om du är medlem i ett fack kan du få stöd och hjälp därifrån. Är du inte medlem i ett fack? Gå med i SAChttps://www.sac.se/S%25C3%25A5-funkar-det/Bli-medlem

Facket har mycket att göra i kristider och nya medlemmar är inte garanterade hjälp, men det finns alltid information att få om vad du och dina arbetskamrater kan göra själva.

Är du isolerad och behöver hjälp? Eller kan du tänka dig hjälpa andra?
Om du är bosatt i Malmö, gå med i facebookgruppen “Granne till Granne Malmö”:
https://www.facebook.com/groups/GranneTillGranneMalmo/

I gruppen erbjuds hjälp med att få hem förnödenheter, gå ut med hunden och annat som de som självisolerar sig pga Corona-viruset inte kan göra själva.

Kan du inte betala hyran? Vill du visa stöd till de som riskerar vräkning?
Ort till ort är ett nätverk som i flera år har arbetat för bostad till alla. Eftersom många riskerar att förlora sin bostad på grund av krisen så har de startat kampanjen “Flagga gult”. Genom den drivs ett krav på 3 hyresfria månader för alla drabbade hyresgäster i Sverige.

Följ kampanjen på facebook, skriv under namnlistan och flagga gult!
https://www.facebook.com/GultFlagg/
https://www.mittskifte.org/petitions/flagga-gult-for-tre-hyresfria-manader

Allt åt Alla Malmö har lanserat kampanjen "Frys Hyran", som går ut på att stoppa hyreshöjningar i Malmö. Gå in på www.fryshyran.se för mer information och sätt för dig att engagera dig.

Vad händer sen?
Det råder inga tvivel om att pandemin påverkar samhället. Men vad händer när den är över?

#EfterCorona är en ny journalistisk satsning. Arbetaren, Kontext Press, Nyhetsbyrån Järva, Kultwatch, Feministiskt Perspektiv, snaaacket och en rad andra medier kommer att bredda bevakningen av coronakrisen. De kommer också att berätta mer om de konstruktiva förslag som coronakrisen ger upphov till.

Osäkert anställd?
Har du varit länge på samma arbetsplats men får fortfarande bara “jobba timmar”?

Malmö LS arbetar just nu tillsammans med fackföreningen KYDS för att få en av deras medlemmar, en av Ystads tornväktare, fast anställd. Tornväktaren är anställd av Ystads Kommun, som menar att han är timanställd. Vi menar att kommunen försöker kringgå lagen om anställningsskydd (LAS) genom luddiga anställningsavtal och genom att räkna arbetstid på ett sätt som gör att det tar mycket längre tid för timanställda att få fast tjänst, det som i lagen heter tillsvidareanställning.

Konflikten med Ystads Kommun har nu nått Arbetsdomstolen. Vi hoppas att domen i målet kommer klargöra vissa regler för timanställningar, som inte tagits upp i domstolen tidigare. Om tornväktaren får rätt kan det innebära att fler timanställda har rätt till tillsvidareanställning. 

Malmö LS vill gärna komma i kontakt med fler timanställda, särskilt i Ystad. Om du är timanställd och osäker på om du har rätt till tillsvidareanställning, eller bara vill veta mer om dina rättigheter på jobbet, kontakta oss på malmo.ls@sac.se. Uppge gärna namn, telefonnummer och på vilken ort du arbetar.

Den 16 juni hålls huvudförhandling i rättegången, den kan följas här: https://www.facebook.com/events/548130256127172/

KYDS kommer även live-uppdatera på twitter, @kydsystad.

 

Saknar du något i guiden? Vill du tipsa om ett initiativ vi missat?
Mejla oss på malmo.ls@sac.se eller skriv till oss på sociala medier: