#allatimmisar

Malmö LS lanserar kampanj för timanställda!

Har du jobbat som timanställd? Har du erfarenheter av vilket helvete det kan vara? Av att behöva vänta vid telefonen hela dagarna? Kanske slutade bokningarna plötsligt komma och du fick stressa för att hitta ett annat jobb och kunna betala hyran? Minns du känslan av att konstant leva i osäkerhet? Eller har du sett någon i din närhet knäckas av pressen det innebär att vara timmis?

Som timmis saknar du anställningsskydd. Din chef behöver inte säga upp dig, utan kan bara sluta boka dig för fler pass. Från en dag till nästa kan du gå från fullt sysselsatt till noll inkomst, trots att chefen försäkrat dig om att ”det kommer fler pass, det kan du räkna med”.

När det saknas anställningsskydd riskerar problem på arbetsplatsen att aldrig komma fram i ljuset. Den som inte har råd att bli av med jobbet kanske tvekar inför att peka ut orättvisor eller orimliga villkor. En sådan miljö gör arbetsplatserna farligare och ökar risken för att sexistisk, rasistisk, hbtq-fientlig och annan förtryckande praxis får råda.

Malmö LS kommer snart påbörja en riktad kampanj för att få fler timanställda fackligt anslutna. Just nu driver vi även ett fall i Arbetsdomstolen tillsammans med fackföreningen KYDS, som vi hoppas ska leda till ett prejudikat som gör att fler timanställda får fast anställning.

Utöver detta vill vi uppmärksamma de generella problemen med timanställningar genom att uppmana alla att dela med sig av sina erfarenheter av denna ohyggliga anställningsform. Berätta om skiten under #allatimmisar, på twitter, instagram och facebook.

Skriv några rader om din erfarenhet eller visa ditt stöd med ett slagord som”rättvisa för #allatimmisar” eller ”en av #allatimmisar”.

Timanställningar är alltid ett problem, men särskilt under kriser som Covid-19-pandemin. Som timmis har du ingen uppsägningstid och dessutom begränsade möjligheter att sjukskriva dig. I statistiken över de som varslats under coronakrisen syns inte de tiotusentals timanställda i landet som fått lämna sina jobb.

Fallet i arbetsdomstolen rör en tornväktare i Ystad. Tornväktarna har som uppgift att vaka över staden varje kväll och blåsa i en lur för att meddela ystadborna ifall allt är lugnt och ingen brand siktas. Ystads Kommun försöker kringgå LAS och hålla tornväktaren i timanställning, trots att han arbetat tillräckligt länge för att ha rätt till fast anställning. Facket KYDS (Kulturförvaltningen i Ystads Driftsektion) har därför stämt kommunen.

Vi tycker det här är ett principiellt viktigt rättsfall och kommer därför inkludera #backatornväktaren i våra inlägg när vi sjösätter #allatimmisar-kampanjen den 16 juni, samma dag som huvudförhandling hålls i rättegången mellan KYDS och Ystads Kommun. KYDS kommer även att liveuppdatera under rättegången. Följ dem @kydsystad,

Rättvisa för #allatimmisar!

Malmö LS av SAC