Hem / Om SAC / Historik / Arkiv / Film- och Ljudarkiv / Filmarkiv / Spanska

Spanska folkets kamp för frihet och bröd

Spanska

Se dokumentärfilm från 1938.

I februari 1938 erbjöds Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) att kostnadsfritt få en kopia av filmen Amanecer sobre España, redigerad av Louis Frank och producerad av Confederación Nacional del Trabajo (CNT) och Federación Anarquista Ibérica (FAI).

Filmen höll just då på att färdigställas i engelsk- och franskspråkiga editioner och om SAC önskade kunde man sända en kamrat till Barcelona för att ljudlägga filmen även på svenska. SAC tackade ja till erbjudandet och sände förlagsredaktören Ragnar Johanson till Barcelona för att lägga den svenska speakertexten.

Filmen skildrar dels det spanska inbördeskriget men också den av de fackliga organisationerna socialiserade industrin och det kollektiviserade jordbruket, eller som det beskrevs i den broschyr som SAC gav ut:

Det är en skildring av händelserna från de första dagarnas hektiska gatustrider fram till de nuvarande omfattande frontstriderna med stora uppbåd av folk, tanks, artilleri och flyg. Kameran följer milisens utveckling från de första dagarnas primitivt organiserade grupper fram till dagens välorganiserade folkarmé. Den visar oss milissoldatens liv i hektiska strider och under lugnare förhållanden bakom fronten. Filmen är något mer än enbart en krigsfilm. Den ger i några snabba bildserier en skildring av de sociala förhållanden som utgöra bakgrunden till det nuvarande inbördeskriget, den ger en vision av folkets slaveri och feodaladelns lättingsliv och brottsliga konspirativa verksamhet. Den visar vidare detta folks konstruktiva verksamhet, hur det övertog tidigare misskötta industrier och jordegendomar för att sedan bedriva dessa i egen regi till ett betydligt bättre resultat än de gamla ägarna. Som det framgår av ovanstående ger filmen en god bild av det dagliga livet i Spanien mitt under det pågående kriget. 

Vid ett sammanträde med SACs arbetsutskott i slutet av april lämnade Ragnar Johanson en lång rapport om det då aktuella läget i Spanien och om arbetet med filmen som i den svenskspråkiga varianten även har en annan film – om träindustrin – inklippt. Den delen av filmen har texttablåer på svenska medan speakertexten är i original d v s, på spanska.

De två filmkopiorna (sammanlagt 10 filmrullar) sändes i flera delförsändelser till Sverige och i början av augusti hade den svenska filmcensuren arbetat klart. Två scener på sammanlagt 15 film-meter klipptes bort och filmen barnförbjöds.

Filmen som på svenska fick namnet Spanska folkets kamp för bröd och frihet premiärvisades för allmänheten i Stockholms konserthus den 15 september 1938. Fram till årsskiftet 1938-1939 hade filmen visats på 165 platser runt om i Sverige och setts av närmare 20 000 personer. Filmvisningarna gav under perioden ett överskott på 11 500 kr och samtidigt hade ytterligare 4 000 kr insamlats i anslutning till filmvisningarna. De 15 500 kronorna - (vilket i 2012 års penningvärde motsvarar drygt 430 000 kr) sändes till CNT.

Filmfakta

Originaltitel: Amanecer sobre España [Gryning över Spanien] (Svensk filmdatabas, IMDB, CNT arkiv.)

Redigering: Louis Frank (IMDB)

Teknik: Juan Pallejá (IMDB)

Fotograf: Segius. Perez (IMDB)

Fotograf: Marquet (IMDB)

Fotograf: J. G. Verches (IMDB)

Fotograf: A. Porchet (IMDB)

Ljud: F. Gomez (IMDB)

Produktion: Confederación Nacional del Trabajo (CNT) & Federación Anarquista Ibérica (FAI).

Produktionsår: 1938

Svensk redigering, text och berättare: Ragnar Johanson

Svensk distributör: SAC-Syndikalisterna

Mer information

Broschyren SAC gav ut 1938, PDF.

Svensk affisch från 1938, se här.

SACs korrespondens om filmen mellan bl.a. John AnderssonRagnar Johanson och Martin Gudell 21 sidor, PDF.

Utdrag ur protokoll förda vid SACs AU möten 2/3 1938, 27/4 1938, 24/5 1938, 3/8 1938, 7/9 1938, 28/9 1938 14 sidor, PDF. (Personer som deltar eller nämns i protokollen: Alfred Andersson, Lilly Andersson, Rudolf Berner, Leander Danielsson, Karl Fernström, Karl JanssonAlbert JensenA. Kronheffer, A. Lindblad, Nisse Lätt, Waldemar Nordh, Salomon Sapira, Augustin Souchy, Lorentz Svensk, Mariano R. Vasques, Miquel Yoldi.)

SACs verksamhetsberättelse 1938, se sid 16-17 i filen, PDF.

inledning
 
 
pansarbil
 
vindruvor
 
Spanienfest med filmpremiär anordnad av Stockholms syndikalistiska organisationer den 15 september 1938. Publikbild från Stockholms konserthus stora sal (publicerad i Arbetaren 16 september 1938).

Spanienfest med filmpremiär anordnad av Stockholms syndikalistiska organisationer den 15 september 1938. Publikbild från Stockholms konserthus stora sal (publicerad i Arbetaren 16 september 1938).

 

Contenus connexes

Commentaires

Identifiez vous ou Créer un compte utilisateur pour participer.