Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Vad händer på Arbetaren?

Anställningen av Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör (vikarie för tillförordnad) för tidningen Arbetaren har väckt en del uppståndelse. Många frågor har dykt upp från medlemmar i våra lokala samorganisationer (LS) men också från pressen. Här försöker vi räta ut några frågetecken även om många frågor återstår.

"Vi måste lita på att den som är närmast en fråga, också är den som bestämmer"

Internationella kvinnodagen 8 mars:
I dessa dagar är det svårt att inte dra paralleller till de mörka tiderna i 1900-talets början.

Vi har under de senaste två åren tvingats hantera en pandemi, som lyckligtvis inte varit lika dödlig som Spanska sjukan var, men som ändå drabbat många familjer hårt och som likväl har många dödsfall i sina spår.

Visselblåsare på Attendos boende får Civilkuragepriset 2021

Stine Christophersen stod modigt upp för de boende och personalen på hennes arbetsplats Sabbatsbergsbyn under den värsta delen av covid-19-pandemin.

Möte för vård- och omsorgsarbetare i höst

Nu är det äntligen spikat! 11-12 september håller SAC ett stort vårdmöte på Teater Tribunalen i Stockholm. Det blir workshops i hur du kartlägger din arbetsplats, samtal om lyckade arbetsplatskamper och diskussioner om hur vi vårdarbetare kan hitta gemensamma strategier för organisering.

Videokafé 22 maj

Digitalt ideologiseminarium med föreläsning och diskussioner. Vad är den federalistiska principens betydelse för oss Syndikalister? är frågan vi ställer oss.

Första maj 2021

Fortfarande, är ingenting sig likt. Detta är andra året som vi inte samlas på Första maj för att tillsammans tåga stad och rike runt. Andra året i rad som våra tal förpassas till internet och våra demonstrationer ersätts med videofilmer av tomma torg. Men Första maj är endast en av årets 365 dagar. Kampen för ökat demokratiskt inflytande över företagsekonomin fortlöper alla årets dagar och under det gångna året har våra medlemmar återtagit miljontals kronor av sina chefer i stulna löner och i skadestånd.

Global May Day 2021

SAC Syndikalisterna är en del i det internationella nätverket Global May Day. Kapitalismen är global och vi måste bekämpa den tillsammans.

Hundra år av kvinnostrejker

Göteborgs lokala samorganisation (LS) har gjort filmer om kvinnors strejker. Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap, vid Göteborgs universitet, delar med sig av sin forskning i en serie av sex stycken filmer.

Stockholms universitet stäms i Arbetsdomstolen

Fackföreningen Frescati LS av SAC stämmer universitetet med anledning av uppsägning av lärare. Den 1 oktober överlämnades stämningsansökan till Arbetsdomstolen av SAC:s fackliga samordnare. 

Vinst för städarbetarna

"För en vecka sedan fick vi dem". Det skriver de polska städarbetare som kämpar mot företaget ST24 service AB för att de utnyttjats med bland annat långa arbetspass och felaktiga avsked.