Civilkuragepriset
Varje år den 12 oktober delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som stått upp mot missförhållanden på sin arbetsplats.
Till Björn Söderbergs minne
Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999. Anledningen var att han vågat slå larm om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund.
Prissumman från och med år 2019 är 10 000 kronor.
Lördagen den 23 oktober 1999 slöt närmare 45 000 personer upp över hela landet för att hedra minnet av Björn Söderberg. I Stockholm samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen till en av de största anti-fascistiska samlingarna i modern tid.
Björn Söderberg, 1998
Civilkuragepriset 2021
Stine Christophersen stod modigt upp för de boende och personalen på hennes arbetsplats Sabbatsbergsbyn under den värsta delen av covid-19-pandemin. Ledningen svek och lämnade personalen underbemannad och utan tillräcklig skyddsutrustning, vilket ledde till att de boende inte fick den omsorg, vård och skydd som behövdes. Stine hörde av sig till ledningen på Attendo och krävde svar och hjälp men utan resultat. Stine och andra anställda larmade därefter om missförhållandena i media. Då Stine var den enda anställda som förekom med namn i media fick hon erinran av Attendos ledning för illojalitet och uppmanades söka annat jobb.
Stine har genom sitt agerande verkat för att personalen skulle ges möjlighet att utföra ett gott arbete och för att skydda de boendes liv och hälsa. Stine tilldelas därför Civilkuragepriset år 2021.
Läs en intervju med Stine Christophersen!
Pristagare:
2022: Per-Anders Nordström
2021: Stine Christophersen
2020: (Inget pris delades ut)
2019: Anna-Karin Engström
2018: Daniel Asplund
2017: Lisen Brunberg
2016: Leo Heyman
2014: Daria Bogdanska
2016: Leo Heyman
2015: (Inget pris delades ut)
2014: Daria Bogdanska
2013: Atbin Kyan och Iraj Yekerusta
2012: Warrent Lorena Estrada Lara
2011: Linda Moestam
2009: Arbetarna på Lagena distribution
2008: Niklas Svenlin
2007: Amalia Alvarez
2005: Lina Billberg
2004: Anita Noorai Aggarwai
2002: Brevbärare i Mölndal
2001: Fredrik Pettersson
2000: Amanuel Asmelash
Bidrag till Björn Söderbergs minnesfond:
Bankgiro 598-8829, märk talongen: Björn Söderberg
Till minne av Björn Söderberg
Mordet på syndikalisten Björn Söderberg har chockerat alla demokratiskt sinnade människor i Sverige. Inom SAC sörjer vi en god kamrat och en engagerad medlem och medmänniska.
Björn Söderbergs minnesfond
Den 12:e oktober 1999 mördades Björn Söderberg brutalt utanför dörren till sitt hem i Sätra i Stockholm. Två gärningsmän har nu dömts för mordet som enligt Svea Hovrätt utfördes som en hämnd för att Björn Söderberg avslöjat att en nazist valts in i den lokala fackklubbens styrelse.
Stadgar för Björn Söderbergs minnesfond
Antagna av SACs Centralkommitté samlad till möte maj 2000.
20 000 mot fascistiskt våld
Lördagen den 23 oktober 1999 samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen i Stockholm till en av de största anti-fascistiska samlingarna i modern tid.
Amanuel Asmelash tilldelas Civilkuragepriset år 2000
SAC-Syndikalisterna har beslutat att utdela första Civilkuragepriset ur Björn Söderbergs minnesfond till Amanuel Asmelash. Fonden syftar till att uppmärksamma och uppmuntra individers mod och civilkurage. Priset delas varje år ut till en person som på arbetsplatsen visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden.
Gymnasieeleven Fredrik Petterson tilldelas Civilkuragepriset 2001
"Fredrik Pettersson har med ett särskilt mod öppet agerat mot nazistisk organisering på sin arbetsplats, Fagersta gymnasium, utan det stöd från skolans ledning som man kunnat önska. Trots misshandel och upprepade hot har Fredrik Pettersson inte vikt sig i kampen för ett öppet demokratiskt samhälle och har, på samma vis som Björn Söderberg därigenom visat det civilkurage som är grunden för vårt hopp om en bättre värld". Det skriver SAC:s Centralkommitté i sin motivering.
Brevbärarna i Mölndal tilldelas Civilkuragepriset 2002
Seko-klubbens ordförande Sune Blomqvist åkte till Stockholm där han som representant för sina arbetskamrater mottog Civilkuragepriset i Medborgarhuset på Södermalm. Drygt 100 personer hade samlats för att lyssna på tal, en paneldebatt, musik och för att se själva prisutdelningen. Blomqvist sade att han och arbetskamraterna var både överraskade och glada för utmärkelsen.
Anita Noorai Aggarwal tilldelas Civilkuragepriset 2004
Årets Civilkuragepris går till Anita Noorai Aggarwal. Hon får priset för sin envisa och modiga kamp på städföretaget Accent.
Lina Billberg får Civilkuragepriset år 2005
Civilkuragepriset till minne av syndikalisten Björn Söderberg, går i år till Lina Billberg, personlig assistent och tidigare anställd av företaget Sydassistans i Malmö.
Amalia Alvarez får Civilkuragepriset 2007
Amalia Alvarez från Malmös Social- och Vårdsyndikat får årets civilkuragepris, till minne av Björn Söderberg för att ha kämpat mot de rasistiska och sexistiska trakasserierna på sin arbetsplats.