Arkiv

1 maj!

Då var det dags att fira 1 maj igen!

1 maj!

1 maj!

1 maj närmar sig återigen med stormsteg, och det är åter dags att demonstrera, kom med du också!

Anna Lagerqvists tal från manifestationen mot högerextremism 19/12-13

Anna Lagerqvists tal från manifestationen mot högerextremism 19/12-13

I somras smsade en kompis mig om att ta en fika på stan. Hon sa samtidigt att det var nazister på stan och frågade om någon motdemonstration var arrangerad. Det visste jag inte, men fika är ju alltid nice. Mormor och morfar råkade komma förbi just då och kunde passa våra tre barn. Jag och min sambo tog därför chansen att gå ner på stan för en vuxenfika och för att kolla upp vad min kompis pratade om. När vi kom ner till gågatan stod de där. Bredbenta och svartklädda med sköldar och flaggor på långa pinnar (dessa visade sig senare vara pefrekta som tillhyggen).

Deltagarekonomi: anarkistisk ekonomi som vision och praktik

Syndikalister och andra frihetliga socialister har gjort sig kända för att ta täten när det gäller arbetsplatskamp eller att lyfta olika enfrågekampanjer. Men ofta har den gemensamma diskussionen hur saker ska se ut i framtiden hamnat i bakgrunden. Hur vill vi egentligen organisera vår ekonomi, bortom destruktiv marknadsekonomi och stagnerande centralplanering?

Demonstrera med Uppsala LS på 1 maj!

Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.

- Hannes Sköld

Facklig grundkurs

Den 12 juni arrangerar Uppsala LS årets första fackliga grundkurs i ABFs lokaler i centrala Uppsala.

Facklig grundkurs

19:00 den 22 oktober arrangerar Uppsala LS årets andra fackliga grundkurs i ABFs lokaler i centrala Uppsala.

Facklig information

Den 30 mars 13:00 arrangerar Uppsala LS årets första fackliga information i ABFs lokaler (Bredgränd 14) i centrala Uppsala.

Nedan följer några av de saker vi kommer att ta upp.

Föreläsning: Arbetarklassen måste beväpnas

Torsdag den 14  november arrangerar studiekommittén i Uppsala LS en föreläsning med Håkan Blomqvist om SAC och antimilitarismen!

Första maj

Dags att demonstrera! Årets första maj är här och Uppsala LS anordnar traditionsenligt demonstration och torgmöte.

Information från Uppsala LS till de anställda på Thunmanskolan

Byt inte jobb - byt fack!

Information om arbetsmiljön på Thunmanskolan i Knivsta från Uppsala LS av SAC

Det har på många sätt varit en turbulent höst på Thunmanskolan, med ”superpedagoger”, offentliga utskällningar av anställda, ryktesspridning och en allmänt tryckt stämning. Informationen kring händelseförloppet, i den mån den kommit de anställda tillhanda, har varit ensidig och bristfällig. Av denna anledning tror vi att det är viktigt att vi ger vår version av händelserna, då vi varit högst inblandade i det hela.

Konstituerande möte för Uppsala Social- och Vårdarbetarsyndikat

Efter ett lyckats uppstartsmöte är det nu dags att formalisera syndikatet. Den 22 september möts vi i Uppsala LS lokal i Svartbäcken för ett konstituerande möte. Vi passar även på att diskutera syndikatets framtida verksamhet.

Kunde du inte komma på uppstartsmötet i augusti men är intresserad? Då är det bara att komma förbi och vara med, alla är välkomna!

LS under sommaren

Sommaren är här, vilket innebär några förändringar för LS verksamhet.

Manifestation mot högerextremism

Tillsammans visar vi att vi inte accepterar högerextremisterna och deras våld här i Uppsala nu på torsdag (19/12) 16.30 på Celsiustorget! När Nätverket Linje 17 i helgen ordnade en manifestation i protest högerextrema misshandlar och vandalisering i Kärrtorpsområdet attackerades de av aktivister från SMR, Svenska Motståndsrörelsen (en gång i tiden SD:s andra försök att bygga ett ungdomsförbund). 

Open Class Struggle in Wisconsin

While less than 10% of the private sector work force is organized in unions in the United States, these unions still represent a potentially massive force in US society, capable of mobilizing millions of workers and youth. This is in the process of being proven in Wisconsin, where the class struggle has broken out into the open.

Organisationsmöte

Nu har det blivit dags att dra igång aktivismen i Uppsala LS!

Otis Gibbs spelar i Uppsala

Den radikala, amerikanska sångaren, Otis Gibbs, kommer till Uppsala den sjätte april!

Permitteringsavtalet mellan IF Metall och teknikföretagarna omfattar inte SACs medlemmar

Fackförbundet IF Metall skrev nyligen ett avtal där arbetsköparna ges rätt att sänka lönen med 20% . Uttalandet är Syndikatet i Malmös text, men innehåller en bra sammanfattning. Kontakta ditt LS för att få mer information om de lokala strategierna.

Pressmeddelande för Rödsvart dag

Pressmeddelande 2011-10-27

[Inkl. schema]

Rapport från 1 maj

Med fint väder och det största tåget på flera år firade Uppsala LS arbetarnas högtidsdag.

Rapport från 1 maj

Trots väderprognosens utlovade snöfall steg vi från mörkret mot ljuset ett soligt första maj.

RKU Uppsala attackerade av nazister

I fredags blev tre medlemmar ur Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) attackerade av ca tio nazister utanför sin lokal Röda Stjärnan. Uppsala LS riktar tankar och solidaritet till RKU och de utsatta.

Rödsvart Dag

Uppsala LS av SAC, i samarbete med SUF Uppsala och ABF i Uppsala län, bjuder för tredje året i rad in till en heldag ägnad åt frihet, klasskamp och solidaritet. Även i år äger evenanget rum på Ungdomens Hus i Uppsala. Även den här gången har vi ett riktigt intressant schema, med allt från idrott och läktarkultur till organisering av papperslösa och en debatt om klassbegreppet.

Rödsvart Dag 2013

Uppsala LS bjuder in till en heldag på temat arbetstidsförkortning den 16 november.

Rödsvart dag på Ungdomens Hus

Med anledning av SAC:s 100-årsjubileum arrangerar Uppsala LS en dag med föreläsningar, paneldebatter och filmvisning på Ungdomens Hus den 16 oktober. Låt inte namnet på lokalen lura er, alla åldersgrupper är välkomna!

SACs historia och fackliga kamp

Lördag den 25. Januari mellan kl 14 och 16 kommer Maria Karlsson och Rikard Warlenius som har varit redaktörer för SAC:s jubileumsbok till Uppsala LS.

Skyddsombudsutbildning

Den 8-11 maj kommer Uppsala LS att genomföra en utbildning för regionala och lokala skyddsombud.

Socialistiskt Forum Uppsala

Nu drar Socialistiskt Forum Uppsalas debatt- och föreläsningsserie igång! Under våren kommer sammanlagt fyra debatter och föreläsningar äga rum, den första på temat "Vad händer med kollektivtrafiken i Uppsala?"

Socialistiskt Forum Uppsala - Vad händer med klimatet?

Nu har det blivit dags för den tredje träffen i Socialistiskt Forum Uppsalas föreläsnings- och debattserie. Den här gången handlar det om klimatet!

Socialistiskt Forum Uppsala: Vad händer med sjukvården i Sverige?

Det är dags för del två i Socialistiskt Forum Uppsalas arrangemang under våren, nämligen en debatt om sjukvården i Sverige.

Solidaritet med de strejkande arbetarna på ABBs fabrik i Cordoba

Med anledning av en vädjan om solidaritet från CNTs och CGTs fackliga sektioner på ABBs fabrik i Cordoba har en insändare från Uppsala LS författats.

Sommarledigt

Nu när sommaren äntligen är här så varvar Uppsala LS ner och försöker njuta lite extra av den.

Stöduttalande till Västerorts LS

I början av juli attackerades en företrädare för Västerorts LS i sitt hem.

Syndikalister inom Systembolaget ställer krav

Fredagen den 12:e december delade ungsyndikalister och fackföreningsaktivister ut julklappar på Systembolaget i Svavagallerian i Uppsala.

Uppsala kommun anmäls till Diskrimineringsombudsmannen

Elvira Nordlund berättar att det började förra våren då en äldre kvinna som bodde på äldreboendet där hon var vårdbiträde visade tydliga rasistiska åsikter. Kvinnan vägrade låta en mörkhyad kollega ta hand om henne.
- Men det handlar inte om att vårdtagaren har rasistiska åsikter. Det måste vi försöka hantera, säger hon.
En dag fanns det enligt Elvira Nordlund inget annat alternativ än att hennes mörkhyade kollega vårdade den äldre kvinnan. Därefter, berättar hon, att kvinnans son ringde och hotade med att alla skulle få sparken.
- Men det var inte han som det stora problemet, det var min chef.

Under torsdagen var hon tillsammans med Diskrimineringsbyrån Uppsala, DU, och sitt fack Uppsala LS på ett förhandlingsmöte med representanter från kommunen. Hon anmäler nu Uppsala kommun till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Uppsala LS fortsätter vinna mot Uppsala kommun

Uppsala kommun betalar drygt en miljon till ett vårdbiträde på ett äldreboende för ogiltig uppsägning, ersättning för förlorad lön och ersättnig för utköp enligt LAS. Dessutom ska Uppsala Lokala Samorganisationen av SAC få 25 000 kronor eftersom kommunen kränkt organisationens rätt till varsel angående uppsägningen.

Uppsala LS på Kulturnatten

Kom förbi Uppsala LS bokbord och skaffa dig boken om socialismen som du alltid saknat. Med boken i handen kan du sen ta dig vidare till ABF och lyssna på ett föredrag av Ola Larsmo om den svenska revolutionen!

Uppsala LS stämmer Björkskogs industrier i Heby

Uppsala LS stämmer Björkskogs industrier i Heby för brott mot både anställningsskyddslagen och medbestämmandelagen.

Uppstartsmöte för Uppsala Vård- och Socialarbetarsyndikat

SAC-Syndikalisterna är en medlemsstyrd demokratisk fackförening, vilket betyder att alla medlemmar som berörs av ett beslut är med och fattar det. Det leder till att medlemmarna själva bestämmer vilka problem som behöver lösas och vilka krav vi ska ställa.

Uttalande av Social- och Vårdarbetarsyndikatet

Uppsala SoV-syndikat uttalar sig angående Jimmie Åkessons besök på Akademiska Sjukhuset.

Verksamheten drar igång igen

Sommaren börjar dra sig mot sitt slut, och verksamheten inför hösten börjar komma igång. Håll koll på vad som händer och var med och organisera!

Öppet brev till Knivsta kommun från Uppsala LS av SAC

Knivsta kommun missaktar sina lärare.