Hem / Om SAC / Feminism / Historia / Biografier

Biografier

<< Tillbaka

Elise Ottesen-Jensen (Ottar)
Mest känd som en av sexualupplysningens pionjärer, men hon var också under många år aktiv som syndikalistisk agitator och som journalist i bland annat Arbetaren. Hon var också en nydanare när det gällde att förbinda feministisk och socialistisk kamp.

Britta Gröndahl
Skribent i Arbetaren och tillika författare och översättare. Vid SAC:s kongress hösten 1968 valdes hon till organisationens första internationella sekreterare.

Hilma Hovstedt
Agitator och föredragshållare. Hilma föddes den 2 februari 1882 i Arvika. Hon arbetade en tid i Norge och var där aktiv i en socialistisk ungdomsförening innan hon 1905 anlände till Göteborg. Där engagerade hon sig omedelbart i den ungsocialistiska Hagaklubben.

Emmy Melin
Kvinnoklubbist, journalist och konstskriftställare. Emmy Melin – tidvis stavade hon Emy Melin - föddes 7/8 1902 i Norrala, numera en del av Söderhamns kommun. Fadern var inspektor. Icke fullt sju år gammal flyttade hon med föräldrarna och fem syskon till Stockholm.

Moa Martinsson
Det blev i den syndikalistiska arbetarpressen hon gjorde sina första hetlevrade debattinlägg i kvinnofrågan och det var där hon debuterade som skönlitterär författare. Moa hade börjat skriva redan i 12-årsåldern och 1922 fick hon sin första insändare publicerad i tidningen Arbetaren under signaturen H.J. (Helga Johansson).