Hem / LS / Jönköping / Så fungerar LS

Så fungerar LS

Självaktiviteten bygger facket

Självaktivitet är en av dom viktigaste principerna i vår fackförening. Självaktivitet kanske låter som ett krångligt ord, men det är precis vad det låter som, att vi aktiverar oss själva och därigenom bygger facket.

 

I Jönköpings Lokala Samorganisation (LS) innebär detta i korthet att:

 

Vi bildar varandra!

Vi ser till att vi har den kunskap som behövs för vårt fackliga engagemang. Det sker i första hand genom:

Facklig grundkurs: För att nå denna kunskap behöver man en stadig grund att utgå ifrån, därför anordnar Studiekommittén regelbundet Facklig grundkurs där man bland annat lär sig om hur LS fungerar och vad SAC är för något.

Studiecirkel i arbetsplatsorganisering: Genom vår studiecirkel får man höra om konflikter och lära sig om hur folk gått tillväga på andra arbetsplatser och i andra städer. Kanske blir det här du hittar lösningen på hur facklig kamp ska bedrivas på din arbetsplats!?

Facklig verkstad finns även möjlighet för både medlemmar och icke-medlemmar att lära sig ett och annat.

 

Vi hjälper varandra!

Om någon medlem eller driftsektion får problem på sin arbetsplats hjälps vi naturligtvis åt för att vinna mot ledningen och arbetsköparen.

Vi har erfarenhet av både förhandling, konflikter och stridsåtgärder. På facklig verkstad kan medlemmar komma och träffa med medlemmar i Fackliga kommittén som svarar på frågor och kanske även träffa andra medlemmar som kan hjälpa till och dela med sig av sina erfarenheter.

I SAC är vi även kända för att hjälpa varandra mellan städerna vid exempelvis konflikter med större kedjor som finns på flera ställen.

 

Vi lyssnar på varandra!

Jönköpings LS är en medlemsstyrd fackförening. Principen är att besluten ska tas av dom som berörs. Minst varannan månad träffas vi till medlemsmöten för att diskutera hur vår LS ska fungera.

På jobbet tycker vi besluten ska tas av arbetarna på berörd arbetsplats.Vi uppmanar därför medlemmar att starta driftsektioner (vår motsvarighet till fackklubbar) tillsammans med sina arbetskamrater. Driftsektionen är sedan ansvarig och beslutar i de frågor som berör just deras arbetsplats. Driftsektionen är också den enhet som i framtiden ska ta över driften på den aktuella arbetsplatsen.

 

Vi engagerar varandra!

Inom Jönköpings LS har vi delat upp arbetet mellan olika kommittéer, så att inte alla ska behöva jobba med allt. Kommittéerna planerar och bestämmer själva över sitt arbete och tar in nya medlemmar som är intresserade av att vara med.

Som medlem i Jönköpings LS står du aldrig ensam med problemen på jobbet!

Våra kommittéer

Fackliga kommittén

Hjälper till med fackliga frågor och konflikter. Arrangerar också Facklig Verkstad. Kontaktas genom: fackligt.jkpg@sac.se

Studiekommittén

Fixar med studier och hjälper oss medlemmar att bilda oss. Anordnar bland annat facklig grundkurs. Kontaktas på: studier.jkpg@sac.se

Välkomstkommittén

Hjälper dig med allt som har med inträde I LS att göra. Mejla oss på: valkommen.jkpg@sac.se