Hem / Aktuellt / Kvinnostrejk 2019

Kvinnostrejk 2019

För tredje året i rad varslar nu SAC om feministisk strejk på den internationella kvinnodagen, 8:e mars. I tider av lagförslag på inskränkningar i strejkrätten, som kommer att slå hårdast mot s.k. kvinnodominerade yrken, är det viktigare än någonsin att vi alla sluter upp bakom årets kvinnostrejk.

Varselmall och infofolder (kräver inloggning)

Kvinnostrejk 8 mars 2019

SAC är en feministisk fackförening. Vi arbetar aktivt med att förbättra villkoren för kvinnor och ickebinära i samhället. Mäns arbete värderas högre på arbetsmarknaden. Kvinnor riskerar i hög grad att utsättas för sexuella trakasserier på arbetsplatserna på grund av sitt kön, något som #Metoo kampanjen visade. Samtidigt motarbetas jämställdheten från regeringens håll genom att försöka göra inskränkningar av strejkrätten. Något som kommer att drabba kvinnor hårdast. Därför lägger SAC ett centralt strejkvarsel och uppmanar även till andra åtgärder för att uppmärksamma orättvisorna på arbetsmarknaden. Vi uppmanar även ALLA att stödja oss genom att sprida information, bidra med material och vara aktiva på sociala medier.

 

Bakgrund

SAC:s kongress 2017 bestämde att en kvinnostrejk ska utlysas varje år, på den internationella kvinnodagen 8:e mars. Vi ser att kvinnor alltjämt drabbas hårdast av kapitalismens skadeverkningar, här på hemmaplan, men också internationellt. Dessutom jobbar regeringen, ledd av Socialdemokraterna, just nu med en ny lagstiftning som syftar till att begränsa strejkrätten. Därför har vi ingen anledning att omvärdera beslutet om strejk. Snarare tvärtom, idag är det viktigare än någonsin att vi samlas till motstånd. Nästa år kan det vara för sent.

Kvinnostrejkens mål

Målet med en kvinnostrejk är att aktivt arbeta för ett jämställt samhälle. Därför lägger vi ner arbetet, om vi kvinnor inte arbetar så kommer detta att märkas i samhället, även om det bara handlar om några timmar en gång om året. Om produktionen och viktiga samhällsfunktioner stannar så bör man förstå att vi menar allvar. Vi nöjer oss inte med ord längre vi kräver handling och vi kan inte vänta på att ett patriarkalt samhälle ska ge oss det vi kräver frivilligt. Därför organiserar vi oss. Vi tänker inte vänta längre. Vi kräver ett samhälle där kvinnor värderas lika mycket som män på alla plan i samhället, idag. Inte om hundra år.

Vi kräver:

Stoppa inskränkningar av strejkrätten:

Stridsrätten för fackförbunden ska inskränkas. Det ska inte längre bli möjligt att till exempel strejka för att försvara en arbetskamrat som blivit uppsagt på felaktiga grunder eller för att protestera mot en chef som beter sig illa eller trakasserar kvinnliga anställda. #Metoo-upproret satte fokus på vad just kvinnor blir utsatta för i arbetslivet, det nya förslaget skulle innebära av vi som kvinnor skulle bli av med möjligheten att agera kollektivt och istället förlita oss på arbetsdomstolen.

”Mellan 2005-2007 var Amalia anställd som tandsköterska på en tandläkarklinik i Lund. Under denna tid utsattes hon för sexuella trakasserier av sin arbetsköpare. Från en mycket utsatt position vände hon målmedvetet, med hjälp av sin fackförening, förnedringen till en aktiv klasskamp mot sexism. Det blev en lång och envis kamp som inte bara skakade om maktförhållanden på arbetsplatsen utan även väckte stor uppmärksamhet i samhället och i media. På grund av detta vann Amalia SAC:s Civilkuragepris 2007.”

Detta kommer alltså inte vara lagligt möjligt om lagförslaget om inskränkningar i strejkrätten blir verklighet och innebär därför ett stort steg bakåt för ALLA arbetande kvinnor i Sverige.

Rör inte LAS:

Turordningsreglerna för LAS som syftar till att ge anställda trygghet på jobbet ska tas bort. Det drabbar kvinnor genom att det blir lättare för chefen att sparka en kvinna som säger nej till sexuella trakasserier eller som på annat sätt står upp för sina rättigheter på jobbet.

Lika lön för lika arbete:

2019 tjänar vi i Sverige 88,7 % av mäns löner. Fortfarande är vi kvinnor lite mindre värda. Varje dag.

Stoppa sexuella trakasserier:

Genom att värna om strejkrätten och turordningsreglerna i LAS, ser vi till att behålla våra maktmedel som anställda. Sexuella trakasserier måste bemötas direkt och pardonlöst. Att som kvinna eller icke-binär behöva räkna med trakasserier i arbetslivet är helt oacceptabelt. SAC kommer även fortsättningsvis att stå upp för våra medlemmar på alla tänkbara sätt. Vi har rätt att inte bli trakasserade av chefer på våra arbetsplatser. Denna rätt tänker vi kämpa för. En broschyr till arbetsgivarna från arbetsmiljöverket räcker inte.

6 timmars arbetsdag:

1919 beslutade riksdagen att lagstadga 8-timmars arbetsdag till följd av en hård och utdragen arbetsmarknadskonflikt i byggbranschen 1918. I år är det 100 år sedan 8 timmars arbetsdag blev standard. Det är nu dags att ta nästa steg mot löneslaveriets avskaffande. Det är dags att kräva 6 timmars arbetsdag. Detta skulle inte enbart minska arbetslösheten utan skulle även få positiva effekter för barnfamiljer, kulturliv och inte minst för folkhälsan.

 

Jag vill strejka!

Du som är medlem i SAC och kvinna eller icke binär måste kontakta din lokala samorganisation. För mer information logga in i på hemsidan. Där hittar information om hur du går till väga, kontaktuppgifter, varselmall och annat nyttigt.

Är du inte medlem?  Då föreslår vi att du går med i SAC, den feministiska fackföreningen. Det kan du göra här:

Medlemsansökan

 

- Jag får inte strejka men vill stödja strejken hur gör jag?

Om du är man och medlem i SAC, eller om du inte är medlem alls kan du delta och stötta strejken på andra sätt:

  • Sprid information via sociala medier använd hashtagen #Kvinnostrejk.
  • Sprid flygblad, klistermärken, knappar och affischer. Dessa finns att beställa hos SAC till ditt LS om du är medlem. För icke-medlemmar kontakta SAC:s sekretariat info@sac.se
  • Begär ledigt för fackliga studier kopplade till feminism.
  • Skriv en debattartikel.
  • Boka ett mötesrum och prata om jämställdhet på din arbetsplats.
  • Om du är med i en annan fackförening så kan du använda din röst som medlem för att lyfta frågan om strejk.
  • Ordna/delta i en manifestation eller demonstration.
  • Organisera en facklig verkstad.
  • Ta en extra lång fika 8:e mars och passa på att berätta om strejken.

 

Upp till kamp för alla kvinnors rättigheter!
Upp till kamp och kvinnostrejk!

Kvinnostrejk 8e Mars