Hem / Sektioner / Umeå Universitets-sektion / Bli medlem idag

Bli medlem idag

Är ni flera kollegor eller studiekamrater som vill tillhöra Umeå universitetssektion? Ansök gärna om medlemskap hela gruppen samtidigt. Ni blir medlemmar i vår sektion genom att gå med i Umeå LS.

Tillbaka till startsidan

Krav för medlemskap
Eftersom vi är en facklig organisation välkomnar vi alla utom cheferna. Kravet för medlemskap är att du respekterar organisationens grundläggande värderingar. Alla medlemmar måste följa fackföreningens demokratiska beslut, agera solidariskt på jobbet och respektera att facket är oberoende av religiösa och politiska organisationer. Du ska även ha tagit del av SAC:s principförklaring.

Bli medlem
Du som vill bli medlem fyller i en ansökan. Du anger då att du arbetar eller studerar vid Umeå universitet, SLU eller ett företag på campus. Fyll i ansökan här. Glöm inte att ange en e-postadress för att ta emot fakturan för fackavgiften och för att anslutas till sektionens interna e-postlista.

När ansökan är inkommen blir du medlem i Umeå LS och automatiskt även i sektionen. Alla medlemmar i sektionen ansluts till e-postlistan. Det ingår i medlemskapet och är således obligatoriskt. Du ska ange en e-postadress som ej är knuten till en arbetsgivare. Om du saknar ett sådant e-postkonto, skaffar du det gratis i en handvändning.

Så snart du har fått första fakturan, betalar du avgiften på SAC:s bankgirokonto: 889-4800. Du betalar i förskott, alltså för den kommande månaden. Se aktuell fackavgift här. Skaffa helst autogiro (se instruktionen nedan).

Nya medlemmar
Som ny medlem kallas du till ett "introfika". Det är en kort muntlig information över en kopp kaffe och sedan diskussion utifrån de frågor som nya medlemmar har. Läs igenom sektionens hemsida innan du går på introfikat. Som uppföljning går alla medlemmar sektionens fackliga grundkurs. Även gamla medlemmar är hjärtligt välkomna att besöka introfikat och repetera grundkursen för att friska upp kunskaperna.

Byta fack
Om du vill byta från ett fackförbund till oss, begär du utträde. Om du vill påskynda utträdet, slutar du omedelbart att betala avgiften. Om din arbetsgivare drar av fackavgiften på din lön, begär du att detta upphör.

Autogiro
För att betalningen av fackavgiften till oss ska fungera måste du ha angett en e-postadress för mottagande av fakturor. Har du inte fått någon faktura? Kolla e-postens skräpkorg/filter! Får du ingen faktura ska du snarast mejla medlemsregistret[a]sac.se, ange ditt personnummer och den e-postadress du vill ha fakturorna på.

Du kan logga in på din internetbank och begära autogiro för fackavgiften. Ange SAC:s bankgirokonto i sökrutan: 889-4800. Ange också ditt personnummer (istället för OCR-nummer) för att slutföra begäran om autogiro.

Om du har Swedbank kan du vara tvungen att växla över till bankens gamla plattform. Tjänsten autogiro dröjer i Swedbanks nya plattform. Notera att du inte kan använda tjänsten "stående överföring" till ett bankgirokonto. Du måste begära autogiro.

A-kassa
Om du redan är med i en a-kassa kan du kvarstå i den a-kassan. Annars kan du välja det billigaste alternativet. A-kassorna fungerar i praktiken som myndigheter under samma regelverk. 

En a-kassa som alla löntagare kan ansluta sig till oavsett yrke eller utbildning är SAAK.

För medlemskap i AEA gäller särskilda villkor som framgår av den a-kassans hemsida.

Medlemskap i ST:s a-kassa kräver att du arbetar eller har arbetat inom den a-kassans verksamhetsområden.

Medlemskap i SEKO:s a-kassa kräver att du arbetar inom någon av de branscher som SEKO är verksamt i.

Hjärtligt välkommen till en fri kämpande fackförening!

Gå vidare till Kontakta oss

Tillbaka till startsidan