Hem / LS / Malmö

Malmö

Välkommen till Malmö lokala samorganisation av SAC Syndikalisterna

Malmö LS organiserar alla arbetare i Skåne och Blekinge, oavsett yrke, bransch, löneform, anställningsform, anställningsgrad eller legal status. Därtill organiserar vi även studenter, arbetslösa och pensionärer.

Vi tror att alla arbetare har gemensamma intressen gentemot arbetsköparen och att en fackförening för alla arbetare är en fackförening som bäst kan ta tillvara på dem. Vi består av 8 branschindelningar – så kallade syndikat – som bidrar med kompetens och organisation för varje bransch. Vi är en direktdemokratisk fackförening där besluten fattas av medlemsmöten och av styrelsen som väljs vid varje årsmöte.

Hos oss ger vi dig och dina arbetskamrater den bästa förutsättningen för att få det bättre i arbetslivet – nämligen att starta upp en driftsektion (lokal fackklubb) på ditt jobb. Driftsektionen startas upp av tre eller fler medlemmar och har självbestämmanderätt gentemot Malmö LS och SAC. Med driftsektionen kan ni begära förhandling, tillsätta skyddsombud, teckna avtal och vidta stridsåtgärder – allt med ekonomisk och praktisk uppbackning av Malmö LS och SAC!

Så vad väntar du på? Gå med i dag!

Malmö LS ligger på Davidhallsgatan 4, Malmö
Expeditionstiderna är klockan 17:00 - 19:00 tisdagar och torsdagar.

Tel: 040-126178
Obs: Telefontider är samma som expeditionstiderna.

Epost: Malmo.ls@sac.se

Post: Box 17575, 200 10 Malmö

 

Nyheter

Vinarbetare kräver Systembolagets ansvar

– Systembolaget har startat ett krig med fattiga. Vi har gett dem alla bevis. Ändå ger de vinföretagarna ett okej, att de får fortsätta, säger Trevor Christians, generalsekreterare i CSAAWU, ett Sydafrikanskt lantarbetarfack. I våras var han och Danielle De Witt, lantarbetare, på turné här i Sverige för att påverka den svenska vinimporten. Stockholms LS höll en föredragskväll med bokpresentation och en pratstund med våra Sydafrikanska kamrater.

För gemenskap och kollektiv styrka

När jag besöker Socialt center i Folkets Husby har verksamheten varit i gång i ett halvår. Arvid Håkansson från Solna LS är där varje tisdag för att ge besökare svar på frågor kopplat till arbete eller hjälpa till med något annat. Det går också att få råd kring juridik och bostad i samarbete med andra organisationer.

Från sommarens aktiviteter: Almedalen och Järva

I somras fanns SAC Syndikalisterna på plats i Almedalsveckan på Gotland. Nytt för i år var medverkan under Järvaveckan i Stockholm. 

Branschkonferens 2019. Kom till Malmö i november!

Den 8-10 november händer det i Malmö! Då kör vi SAC:s branschkonferens tillsammans med Nordiska Arbetarfilmfestivalen. Missa inte en härlig mix av workshops, filmer, samtal och mingel! Allt med arbetarkamp och organisering som tema.

Kom till Malmö i november!

Anmäl dig senast den 6 oktober HÄR!

 

Hjälp oss att stå starka mot islamiska regimen i Iran

Vi har tidigare publicerat en text om arbetare i Iran som strejkar och blir fängslade och utsatta för tortyr.  Iransk-svenska arbetarsolidaritetskommittén skickade denna text till oss under sommaren 2019. SAC stödjer arbetarna som kämpar i Iran och vill därför publicera detta:

Revolutionär optimism - Om inskränkningen i strejk- och konflikträtten

Det har varit många som tappat hoppet nu. Högervindar, nationalism, inskränkningarna i strejk- och konflikträtten. Många fackliga kämpar på fast än de sedan länge tappat både gnista och glöd. Maktlösheten. Den står vi många inför. Säkert är vi också många som inte bara känt oss maktlösa, utan även mött faktiska nederlag. Förluster. Misslyckade organiseringsförsök. Driftsektioner som dött ut. Och så nu allt det här med strejkrätten.

”Svenska anställda kommer inte i närheten av problemen”

En överklassfamilj tvingades betala skadestånd till en arbetare, lyckade indrivningar av löner har genomförts, och förhandlingar har lett till mer trygghet på jobbet. Lisa Johansson och Emil Boss berättar bland annat om migrantarbetare som inte fått tillräcklig lön och en medlem som straffats med farligt arbete. De är med i förhandlingskommittén i Stockholms LS som har många ärenden i gång.

Klimatkamp och syndikalism

Rättvisa på jobbet och en internationell kamp för bra arbetsmiljö är kopplat till en hållbar tillverkningsprocess i alla led. Att jorden bryts ned påverkar alla. Det är tydligt att klimatfrågan är en klassfråga när den rika tiondelen av världens befolkning står för 49 procent av utsläppen som förstör miljön.

De vann fajten för trygga anställningar!

Migrantarbetare på en grönsaksfabrik i Skåne fick nog av att bli utnyttjade och startade en sektion på arbetet som kämpande för bättre arbetsvillkor. Konfliktåtgärder sattes till verket och efter hot från arbetsköparen svarade arbetarna med nya varsel. 4 april postade Skåne Factory Workers Section detta på sin Facebook-sida.

Kontakt

Davidhallsgatan 4, Malmö

Telefon: 040-126178
Epost:malmo.ls@sac.se

Expeditionstid
Tisdag 17 - 19
Torsdag 17 - 19

Postadress
Box 175 75
200 10 Malmö

Bankgiro: 5230-3567

Kalendarium