Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Grattis Leo Heyman, vinnare av årets Civilkuragepris!

Det nazistiska mordet på Björn Söderberg fick SAC Syndikalisterna att inrätta Civilkuragepriset, som varje år delas ut till någon som stått upp och visat extra kurage på sin arbetsplats. I år delas priset ut till Leo Heyman, som vägrat gå med som parkförvaltningens personal för att bistå polisen vid en vräkning av EU-migranter.

Nominera till Civilkuragepriset 2016

Det är dags att börja nominera till 2016 års Civilkuragepris! Den 12 oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. 

BLOCKAD MOT KUNGSBACKA KOMMUN

Göteborgs LS Social- och vårdsyndikat har satt lägerverksamheten i Kungsbacka kommun i blockad. Kungsbacka kommun förvandlade jourtid till ”fritid”, men tvingar ändå personalen att stanna på arbetsplatsen dygnet runt. ”Fritiden” måste sedan arbetas in med upp till 36 timmar i månaden – gratis. Nu sätter personalen på ett helgläger för barn med särskilda behov gratisjobbet i blockad. Här är SoV-syndikatets pressmeddelande. 

SAC SYMPATIVARSLAR

I sympati med de fackförbund som gått ut i, eller varslat om, strejk i avtalsrörelsen 2016 har flera av SAC:s lokala samorganisationer (LS) varslat om sympatiåtgärder. Det är Stockholms, Solnas, Gävles, Göteborgs och Borås LS som beslutat att lägga ett eller flera varsel i sympati med Unionen, Sveriges Ingenjörer, Byggnads och Svenska Målareförbundet. För närvarande är det sammanlagt elva varsel men fler kan komma att läggas.

Dags för LSORG!

Helgen 21-22 maj går LSORG 2016 av stapeln i Stockholm – i år med tema studier. LSORG är en organiseringskonferens där LS-medlemmar från hela Sverige är välkomna för att lära sig mer om hur man föreläser och håller utbildningar i sin LS. Inga förkunskaper krävs, LSORG riktar sig både till dem som vill börja med studier i sina LS och dem som redan är aktiva och vill utvecklas. 

LSorg bild

Det är på arbetsplatserna striden står

Konflikten mellan SBSS och Sveriges bussföretag har nu avgjorts i Arbetsdomstolen. Det blev förlust i båda delar, men låt oss inte hänga läpp för det. SAC:s rättskommitté fokuserar på framtiden.

Trippelkonflikt i lokaltrafiken

Företaget Arriva som bland annat förser Stockholms kollektivtrafik med tågpersonal har under vintern och våren lyckats göra sig ovän med både anställda och resenärer – tre gånger. Det handlar om tröga bromsar, ett brev med rasistiska undertoner och 103 konduktörer som ska ersättas med stolpar.

SBSS-MÅLET AVGJORT

Arbetsdomstolen har idag avkunnat sin dom i SBSS-målet. Sommaren 2014 vägrade SBSS - Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm köra bussar täckta med SD-reklam och blev stämda på 100 000 kronor av Keolis för ett, enligt dem, ogiltigt varsel. Arbetsdomstolen valde att gå på arbetsköparens linje och dömde SBSS till skadestånd på 70 000 kronor för brott mot varselplikten i MBL, samt betalning av rättegångskostnader på 120 000 kronor. Enligt AD finns inte stöd för att bussförarnas arbete med att köra bussar med SD-reklam av säkerhetsskäl omedelbart behövde stoppas. SAC och SBSS står dock fast vid våra principer: Vi ångrar inte att vi blockerade bussarna!

SYNDIKALISTER STÅR UPP MOT AVTALSKRAV

Avtalsrörelsen är i full gång, detta år med en allt aggressivare arbetsköparkår som gör sitt bästa för att försämra sina anställdas villkor. Här kommer ett uttalande från vår driftsektion SAC-DSTS för arbetare som jobbar på Stockholms spårvägar: 

45 000 TILL BRUNNSPROJEKT I BANGLADESH

Pers insamling skapar konkret förändring, både för lokalbefolkningens levnadsförhållanden och samhällsstrukturer.