Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Årets civilkurageprisvinnare utsedd

Vinnaren av årets Civilkuragepris är Lisen Brunberg, före detta provanställd tillika skyddsombud på Attendos LSS-boende i Partille. Hon tilldelas priset för att hon trots sin osäkra anställning agerade när säkerheten brast på hennes arbetsplats. Hennes anmärkningar rörde ensamarbete nattetid, något som innebar fara och som på ett annat privat boende i samma län ledde till en anställd kvinnas död. Men istället för att sätta in extra personal på boendet valde Attendo att lösa problemet genom att utrusta ensamarbetande personal med överfallslarm och ett lås till knivlådan. Det var otillräckligt enligt Kommunal, som också agerade på Lisen Brunbergs indicierapporter genom att lägga ett skyddsstopp på ensamarbete nattetid.

Sektionsmedlemmar slutar på Systembolaget Gullmarsplan

Systembolagsbutiken på Gullmarsplan i Stockholm har återigen öppnat efter att ha varit stängd under sommaren. Personalen har under sommaren fått arbeta i andra butiker runt om i Stockholm och fått beskedet att Gullmarsplan skulle öppna igen i augusti. Det beskedet hade även tre medlemmar i den syndikalistiska fackklubben DFSA fått, men som vi kunde rapportera i augusti var de också oroliga att de inte skulle vara välkomna tillbaka.

Nominera till Civilkuragepriset 2017!

I oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister för sitt fackliga engagemang.

Pressmeddelande: SAC i Almedalen 2017

Årets Almedalsvecka präglades av oro inför nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) närvaro. Stockholm-Gotlands distrikt av SAC som befann sig i Almedalen påpekade tydligt för polisen i Visby att man befarar attacker på vår fackförening, men trots det gavs NMR utrymme att vandalisera, trakassera och håna sina politiska motståndare. Någon gång under natten mellan den 7-8 juli fick distriktet sitt tält sönderslaget. 

Sommaruppehåll i juli

SAC:s sekretariat har sommarstängt 1-31 juli och kommer fram till 14 augusti endast svara på mail och telefon i mån av tid. Medlemmar som behöver facklig hjälp ska som vanligt höra av sig till sin LS. Presskontakt: Hör i första hand av dig till den lokala fackklubb som frågan gäller, i övriga fall: 070-444 7240. Vi ses i augusti!

Nytt på Systembolaget: Butiken läggs ner

Turerna i konflikten mellan Systembolaget och driftsektionen DFSA har tagit en ny oväntad vändning. Butiken på Gullmarsplan där fackklubben verkar har blivit tillfälligt nedlagd på grund av personalbrist, något som ledningen länge har hävdat att de inte har. Är det ett ärligt försök att få ordning på bemanningen eller ett sätt att tysta kritiken? Det frågar sig nu driftsektionen DFSA av SAC. 

Viktig seger på Systembolaget

Systembolagssektionen DFSA som länge kämpat för bättre bemanning och högre anställningsgrad i sin butik på Gullmarsplan i Stockholm har nått en viktig framgång. Den konsultfirma som Systembolaget anlitat för att stoppa driftsektionen har gjort en annan bedömning av läget i butiken och rekommenderar, tvärt emot vad butiksledningen ville, att bemanningen ökas. 

Protest vid Systembolagets huvudkontor

Onsdagen den 31 maj 2017 klockan 12:00 genomförs en manifestation vid Systembolagets huvudkontor i Stockholm, Kungsträdgårdsgatan 14, för att uppmärksamma de otrygga anställningarna och den kritiserade kartläggningen av fackligt aktiva på Systembolagets butik i Gullmarsplan.

Sista chansen att gå på Framtidskonferens!

Nu finns två tillfällen kvar att delta på de framtidskonferenser som är öppna för alla medlemmar att delta i. Vi kommer redovisa SAC:s nuvarande situation kring ekonomi, resurser och möjligheter samt inventera lokala och regionala behov och förutsättningar. Vi kommer att diskutera idéer kring värvning, visioner och målsättningar samt modeller för kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och strategisk utveckling. Nu är det  Välkommen!

Stöduttalande till DFSA

I mitten av maj presenterades personalen på Systembolaget Gullmarsplan för två oberoende psykologkonsulter, som förutsättningslöst ska göra en skyddsrond för arbetsmiljöns skull. De pratade om att undersökningen var ett oskrivet blad. De lämnade en hög med infolappar på fikabordet som personalen skulle läsa, men i den högen låg deras egna papper kvarglömda, med uppdragsbeskrivningen och offerten. Det var inga oskrivna blad. I själva verket stod det klart att syftet med kartläggningen var att samla bevis för att sparka en eller flera av medlemmarna i driftsektionen DFSA. Här samlar vi stöduttalanden till DFSA från sektioner och LS.