Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Nazisterna går fria igen!

Det är bedrövligt att vi ska behöva skriva om detta i år igen.
Pressmeddelande antaget av Stockholm-Gotlands distrikts almedalengrupp 3/7 2018:

Sommarstängt på SAC

Under juli månad håller vi som vanligt stängt på SAC:s sekretariat. Det innebär att vi endast går igenom mail och telefonsvarare sporadiskt fram till den 1 augusti. 

Dataskyddspolicy 2018

Enligt nya dataskyddsförordningen (GDPR) klargör Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC, 802000-1650) här över användningen och syfte med eventuellt insamlade personuppgifter för medlemmar i LS av SAC. Primärt är syftet med de insamlade personuppgifterna att upprätthålla medlemskapet. Detaljer för enskilda gemensamma system ges nedan.

Dataskyddet gäller inte organisationer eller företag om de inte är enskilda firmor.

Policyn gäller från 25 maj 2018 och kan uppdateras då så krävs.

Framtidskonferens i Umeå 12/5

Välkommen till SACs Framtidskonferens i Umeå 2018!
Lördag den 12 maj arrangeras en framtidskonferens i Umeå. Konferensen kommer att fokusera på SACs framtid, visioner och strategier för facklig organisering i vår tid. Bland annat kommer den utredning om facklig mobilisering som SACs fackliga samordnare, Frederick Batzler tagit fram presenteras samt den nuvarande versionen av ”40k” -planen (dvs arbetet kring motionen ”40.000 medlemmar på 15 år” från år 2012).

Kom på LSORG18 i Stockholm!

Boka in 16-17/6 i Stockholm! Årets LSOrg kommer att ha fokus på kursverksamhet, organisering och SAC:s kongress. Det kommer att finnas en gemensam utbildningslinje med valbara fördjupningar inför kongressen i september. Vi tror och hoppas att konferensen kommer att vara till stor nytta för alla LS.

Fira första maj med SAC!

I år kan du fira första maj med SAC och våra LS på flera orter runtom i landet. Här är platserna!

Hjälp oss arra kvinnostrejken 2018!

SAC kommer lägga ett centralt kvinnostrejkvarsel även 2018! Nu söker vi dig som vill vara med i arbetsgruppen och hjälpa oss arrangera 8-marsstrejken och kampanjerna runt omkring. 

Syndikalister får solidaritetspris

Afrikagruppernas årliga solidaritetspris går detta år till Emil, Mikael och Jarl som med fackklubben DFSA av SAC engagerat sig för lantarbetare i Sydafrika. De har arbetat hårt i flera år för att uppmärksamma svenskarna på de omänskliga levnadsförhållanden och usla arbetsvillkoren som råder på de vingårdar där mycket av vinet vi dricker i Sverige har producerats. Deras arbete har satt press på Systembolaget och bland annat resulterat i etiska riktlinjer och märkning. 

Påtalade allvarliga säkerhetsbrister – och blev av med jobbet. Lisen Brunberg får SAC:s Civilkuragepris

Lisen Brunberg kommer aldrig glömma den där höstkvällen i slutet av oktober förra året. Det var hennes sista arbetspass som provanställd hos Attendo på ett nyöppnat LSS-boende i Partille. Lisen var omtyckt på boendet, både av personalen och de boende; personalen hade exempelvis utsett henne till ansvarigt skyddsombud. Med bara 45 minuter kvar på sitt sista pass som provanställd fick Lisen sparken av verksamhetschefen Christer Björkman.

Årets civilkurageprisvinnare utsedd

Vinnaren av årets Civilkuragepris är Lisen Brunberg, före detta provanställd tillika skyddsombud på Attendos LSS-boende i Partille. Hon tilldelas priset för att hon trots sin osäkra anställning agerade när säkerheten brast på hennes arbetsplats. Hennes anmärkningar rörde ensamarbete nattetid, något som innebar fara och som på ett annat privat boende i samma län ledde till en anställd kvinnas död. Men istället för att sätta in extra personal på boendet valde Attendo att lösa problemet genom att utrusta ensamarbetande personal med överfallslarm och ett lås till knivlådan. Det var otillräckligt enligt Kommunal, som också agerade på Lisen Brunbergs indicierapporter genom att lägga ett skyddsstopp på ensamarbete nattetid.