Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Kvinnostrejk 2019

Den Internationella kvinnodagen, 8 mars 2019, varslar vi i SAC om politisk strejk för alla våra kvinnliga och icke-binära medlemmar. Det är dags att slå tillbaka mot patriarkatet och kapitalet – tiden är inne för verklig förändring och motstånd.

Utebliven lön, hot och olagliga uppsägningar i Malmö

Förening i Malmö fuskar med anställningar, håller inne lön och hotar f.d anställd. Företrädaren är känd för antisemitiska uttalanden och kopplingar till hatpredikant.

Class war in Sweden

Members of the Central Committee of SAC wrote an article in english about the threat against our rights as workers in Sweden.
Follow this link to CounterPunch to read and share the article with others! 

Medlemmar i SAC:s centralkommitté har författat en text på engelska om hotet mot strejkrätten.
Följ den här länken till CounterPunch för att läsa den eller dela den med andra!

Musiker i Göteborg – nu stoppar vi lönedumpningen!

Musikersektionen i Göteborgs LS har väckt en debatt kring musikers osäkra och ofta underbetalda jobb. De har startat Gagekollen Gbg, ett forum där musiker i Göteborg med omnejd kan dela med sig av arbetsförhållanden på olika spelställen. Hilda Ekstedt och Alexander Ringbäck är engagerade i kampanjen.

Dagabs stridbara driftsektion gav Zhelwan jobbet tillbaka

En fredag när Zhelwan Jamal kommer till jobbet möts han av sin arbetsledare och säkerhetschefen.
– De säger ”vi vill att du går hem. Vi betalar dig”.
Efter en jobbig period fylld av konflikter med ledningen orkar inte Zhelwan ta diskussionen denna gång. Han tar helg och njuter av ledigheten. När den nya arbetsveckan närmar sig kommer oron. På jobbet finns hans namn inte med i listan för att stämpla in. Lagerchefens förklaring enligt Zhelwan:
– Tjejen är jätterädd. Vi har bestämt oss för att säga upp dig.

SAC:s YouTube-kanal är aktiv igen!

Inför Framtidskonferensen kommande helg 10-11 november i Göteborg finns nu en föreläsning i fyra delar:
Hotet mot stridsrätten och löntagarnas svar
med arbetsrättsjurist Rasmus Hästbacka från Umeå Universitetssektion och Umeå LS.

Till föreläsningen!

Civilkuragepriset 2018

Den 27 juli 2018 är en dag som Daniel Asplund aldrig kommer glömma. Det var den dagen hans arbetskamrat, 21-åriga Julia Markström, dog efter att ha fallit genom en rostig gallerdurk i LKAB:s kulsinterverk. Det var denna dödsolycka som ledde till att Daniel skrev ihop ett långt öppet brev som han skickade till LKAB:s verkställande direktör Jan Moström och hela personalstyrkan i Svappavaara – det vill säga samma brev som han nu prisas för.

Deliver union: SAC satsar på cykelbud

I september börjar SAC organisera cykelbud i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. 14-16 september kommer vi hålla informationsträffar dit vi välkomnar alla cykelbud som arbetar för företag som Foodora och Uber Eats. 
This September SAC is launching the campaign Deliver union – organizing riders working for companies like Foodora and Uber Eats in Stockholm, Gothenburg and Malmö. Welcome to visit our open meetings 14-16th September. 

Blockad av rasistisk reklam gav effekt

Den blockad av SD-reklam som offentliggjordes av driftsektionen SBS08 nyligen har redan gett effekt. På garaget där medlemmarna arbetar har ingen sådan reklam satts upp på bussarna. 

SBS08 sätter bussar med SD-reklam i blockad

Den syndikalistiska fackklubben för busschaufförer i Stockholm, SBS08, kommer vägra köra SL-bussar med Sverigedemokraternas reklam på. Det gäller alla medlemmar i fackklubben och allt arbete med bussar och andra färdmedel som skyltar med SD:s reklam. Detta har de varslat om redan 2016 och i och med att valrörelsen nu dragit igång är blockaden ett faktum. Anledningen till blockaden är att fackklubben vill ha en trygg arbetsmiljö och motverka spridningen av reklam från rasistiska och odemokratiska partier såsom SD.