Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Berns VD sparkar hellre personal än kompromissar

I direktsänd TV i Nyhetsmorgon 9/7 säger Berns VD Yvonne Sörensen att hon är orolig för att SAC:s blockad kan leda till att Berns tvingas säga upp anställda. Det är ett underligt uttalande från en VD som inte lagt fram ett enda förslag på hur tvisten skall kunna lösas.

Sparkade städare får stöd från utbildningsbranschen

Fackföreningen Stor-Stockholms Utbildningssyndikat ställer sig solidariska med de sparkade städarna på Berns salonger och erbjuder syndikatets omedelbara stöd i konflikten.

Berns hotar städarna privat

Under förhandlingen med Berns presenterade företaget inte ett enda förslag på hur tvisten skulle kunna lösas. Istället valde företaget att försöka skrämma städarna till tystnad genom att hota dem som privatpersoner.

Tysk fackförening kontaktar Berns ägare

Berns ägare London Regional har verksamhet i många länder. Denna vecka har den tyska fackföreningen FAU kontaktat London Regional och begärt ett möte angående konflikten i Stockholm.

Bakgrund till den fackliga blockaden av Berns salonger

Berns salonger är sedan 26 februari satt i facklig blockad av Stockholms Restaurang- Och Hotellarbetarsyndikat av SAC Syndikalisterna. Följande är bakgrunden till blockaden.

Bernskonflikten diskuteras på facklig konferens i England

NSSN är ett stort nätverk för fackliga gräsrötter i Storbrittanien. Imorgon håller de sin årliga konferens i London. En av punkterna på dagordningen är solidaritet med städarna på Berns i Stockholm.

Berns kallas till förhandling - blockaden lyfts i två veckor.

Stockholms Restaurang- och Hotellarbetarsyndikat har idag 22/6 kallat Berns till förhandling. För att visa god vilja häver syndikatet blockaden av Berns salonger under perioden 22/6 – 2/7 så att parterna under denna period kan förhandla ostört. Hittills har Berns vägrat följa god sed och komma till förhandlingsbordet.

Skattemyndigheten: Svarta löner vanliga vid inhyrning av städtjänster

Skatteverket uppskattar i sin granskning av svarta jobb som släpptes i början av året att staten förlorar 66 miljarder kronor varje år. Det konstateras att den ekonomiska brottsligheten till stor del har kopplingar till annan brottslighet som narkotikahandel och trafficking. Svartjobben hittas inom personalintensiva branscher med stor andel inhyrd personal, bl a inhyrning av städtjänster.

Fackförening i England kräver möte med Berns ägare

David O Conell, facklig företrädare för IWW i England har varit i Stockholm och närvarat vid flera blockader av Berns. Han deltog också i SAC:s internationella möte den elfte juni. IWW förbereder sig nu på en sympatikonflikt med SAC riktad mot Berns ägare, London Regional Properties. Fackförbundet har kallat företaget till möte.

Berns ändrar uppfattning

Berns har ändrat sina uppgifter på sin hemsida. Tidigare menade företaget att det var underleverantörerna som gjort fel och använde det som argument för att SAC borde ge sig på NCA. Nu säger man att inga fel någonsin begåtts. Berns har uppenbarligen bestämt sig för att sluta ljuga i smådetaljer och istället ta till stora lögner.