Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Viktig seger på Systembolaget

Systembolagssektionen DFSA som länge kämpat för bättre bemanning och högre anställningsgrad i sin butik på Gullmarsplan i Stockholm har nått en viktig framgång. Den konsultfirma som Systembolaget anlitat för att stoppa driftsektionen har gjort en annan bedömning av läget i butiken och rekommenderar, tvärt emot vad butiksledningen ville, att bemanningen ökas. 

Protest vid Systembolagets huvudkontor

Onsdagen den 31 maj 2017 klockan 12:00 genomförs en manifestation vid Systembolagets huvudkontor i Stockholm, Kungsträdgårdsgatan 14, för att uppmärksamma de otrygga anställningarna och den kritiserade kartläggningen av fackligt aktiva på Systembolagets butik i Gullmarsplan.

Sista chansen att gå på Framtidskonferens!

Nu finns två tillfällen kvar att delta på de framtidskonferenser som är öppna för alla medlemmar att delta i. Vi kommer redovisa SAC:s nuvarande situation kring ekonomi, resurser och möjligheter samt inventera lokala och regionala behov och förutsättningar. Vi kommer att diskutera idéer kring värvning, visioner och målsättningar samt modeller för kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och strategisk utveckling. Nu är det  Välkommen!

Stöduttalande till DFSA

I mitten av maj presenterades personalen på Systembolaget Gullmarsplan för två oberoende psykologkonsulter, som förutsättningslöst ska göra en skyddsrond för arbetsmiljöns skull. De pratade om att undersökningen var ett oskrivet blad. De lämnade en hög med infolappar på fikabordet som personalen skulle läsa, men i den högen låg deras egna papper kvarglömda, med uppdragsbeskrivningen och offerten. Det var inga oskrivna blad. I själva verket stod det klart att syftet med kartläggningen var att samla bevis för att sparka en eller flera av medlemmarna i driftsektionen DFSA. Här samlar vi stöduttalanden till DFSA från sektioner och LS.

Sverige behöver flera strejker!

SAC Syndikalisternas Förstamajuttalande 2017

Fira med syndikalisterna på Första maj!

Första maj är arbetarrörelsens dag. Våra lokala samorganisationer kommer ha demonstrationer, fester och andra trevligheter i många städer över hela landet – hitta ditt närmsta förstamajfirande och häng med! 

Strejk mot osäkra anställningar på Systembolaget

Tisdagen den 11 april 2017 klockan 07:00 tar vi ut tre medlemmar i en veckas strejk på Systembolaget Gullmarsplan. Syftet är att uppmärksamma Systembolagets otrygga anställningar. "Ingen har yttrandefrihet på jobbet, men genom en facklig protest har vi möjlighet att berätta om våra villkor", säger Jarl Keber som arbetat i tjugo år på den berörda butiken.

Donation till IWW

På uppdrag av SAC:s Centralkommitté donerade SAC i mars en summa pengar till den IWW-aktivist som sköts och skadades allvarligt i Seattle (WA, USA) fredagen den 20 januari. Summan på $520 (cirka 5000 SEK) går till IWW för att betala aktivistens sjukhusräkning. Nedan följer SAC:s officiella stöduttalande, antaget 29 januari 2017. 

8-marsuttalande 2017

Nedan följer SAC:s officiella 8-marsuttalande, antaget av SAC:s Centralkommitté den 26 februari 2017. 

Unik boksamling har fått nytt liv

Nisse Lätts minnesbibliotek är sedan i somras upprest på Syndikalistiskt forum i Göteborg. Nisse Lätt (1907-1988) var anarkist, agitator och spanienfrivillig. Medlem i SAC, ansvarig utgivare för Brand och initiativtagare till bildandet av SUF.