Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Fira första maj med SAC!

I år kan du fira första maj med SAC och våra LS på flera orter runtom i landet. Här är platserna!

Hjälp oss arra kvinnostrejken 2018!

SAC kommer lägga ett centralt kvinnostrejkvarsel även 2018! Nu söker vi dig som vill vara med i arbetsgruppen och hjälpa oss arrangera 8-marsstrejken och kampanjerna runt omkring. 

Syndikalister får solidaritetspris

Afrikagruppernas årliga solidaritetspris går detta år till Emil, Mikael och Jarl som med fackklubben DFSA av SAC engagerat sig för lantarbetare i Sydafrika. De har arbetat hårt i flera år för att uppmärksamma svenskarna på de omänskliga levnadsförhållanden och usla arbetsvillkoren som råder på de vingårdar där mycket av vinet vi dricker i Sverige har producerats. Deras arbete har satt press på Systembolaget och bland annat resulterat i etiska riktlinjer och märkning. 

Påtalade allvarliga säkerhetsbrister – och blev av med jobbet. Lisen Brunberg får SAC:s Civilkuragepris

Lisen Brunberg kommer aldrig glömma den där höstkvällen i slutet av oktober förra året. Det var hennes sista arbetspass som provanställd hos Attendo på ett nyöppnat LSS-boende i Partille. Lisen var omtyckt på boendet, både av personalen och de boende; personalen hade exempelvis utsett henne till ansvarigt skyddsombud. Med bara 45 minuter kvar på sitt sista pass som provanställd fick Lisen sparken av verksamhetschefen Christer Björkman.

Årets civilkurageprisvinnare utsedd

Vinnaren av årets Civilkuragepris är Lisen Brunberg, före detta provanställd tillika skyddsombud på Attendos LSS-boende i Partille. Hon tilldelas priset för att hon trots sin osäkra anställning agerade när säkerheten brast på hennes arbetsplats. Hennes anmärkningar rörde ensamarbete nattetid, något som innebar fara och som på ett annat privat boende i samma län ledde till en anställd kvinnas död. Men istället för att sätta in extra personal på boendet valde Attendo att lösa problemet genom att utrusta ensamarbetande personal med överfallslarm och ett lås till knivlådan. Det var otillräckligt enligt Kommunal, som också agerade på Lisen Brunbergs indicierapporter genom att lägga ett skyddsstopp på ensamarbete nattetid.

Sektionsmedlemmar slutar på Systembolaget Gullmarsplan

Systembolagsbutiken på Gullmarsplan i Stockholm har återigen öppnat efter att ha varit stängd under sommaren. Personalen har under sommaren fått arbeta i andra butiker runt om i Stockholm och fått beskedet att Gullmarsplan skulle öppna igen i augusti. Det beskedet hade även tre medlemmar i den syndikalistiska fackklubben DFSA fått, men som vi kunde rapportera i augusti var de också oroliga att de inte skulle vara välkomna tillbaka.

Nominera till Civilkuragepriset 2017!

I oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister för sitt fackliga engagemang.

Pressmeddelande: SAC i Almedalen 2017

Årets Almedalsvecka präglades av oro inför nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) närvaro. Stockholm-Gotlands distrikt av SAC som befann sig i Almedalen påpekade tydligt för polisen i Visby att man befarar attacker på vår fackförening, men trots det gavs NMR utrymme att vandalisera, trakassera och håna sina politiska motståndare. Någon gång under natten mellan den 7-8 juli fick distriktet sitt tält sönderslaget. 

Sommaruppehåll i juli

SAC:s sekretariat har sommarstängt 1-31 juli och kommer fram till 14 augusti endast svara på mail och telefon i mån av tid. Medlemmar som behöver facklig hjälp ska som vanligt höra av sig till sin LS. Presskontakt: Hör i första hand av dig till den lokala fackklubb som frågan gäller, i övriga fall: 070-444 7240. Vi ses i augusti!

Nytt på Systembolaget: Butiken läggs ner

Turerna i konflikten mellan Systembolaget och driftsektionen DFSA har tagit en ny oväntad vändning. Butiken på Gullmarsplan där fackklubben verkar har blivit tillfälligt nedlagd på grund av personalbrist, något som ledningen länge har hävdat att de inte har. Är det ett ärligt försök att få ordning på bemanningen eller ett sätt att tysta kritiken? Det frågar sig nu driftsektionen DFSA av SAC.