Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Solidaritet med Bangladesh klädarbetare

SAC har återupptagit samarbetet med klädfacken i Bangladesh och organiserar nu en insamling till de arbetare i Dhaka som drabbades av en fabriksbrand för knappt ett år sedan.

Billigare a-kassa 2014

Från och med januari kommer det bara kosta 125kr/månad att vara med i den syndikalistiska a-kassan, SAAK.

Feministisk verktygslåda: Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier i arbetslivet är ett problem som i första hand drabbar kvinnor. De hotar kvinnors arbetsglädje, hälsa, ekonomi och möjligheter i utbildning och arbetsliv. Här ger Hilma en rad praktiska tips om hur LS och den drabbade kan agera för att bemöta problemet.

Gävle syndikalistiska kvinnoklubb 1937-1968

Anna Jörgensdotter gör nedslag i lokalhistorien.

Gävle syndikalistiska kvinnoklubb startar 16 februari 1937. Ett åtagande är att sprida syndikalistisk litteratur och Arbetarens måndagsnummer. Rubriker på diskussionsmöten och föredrag är till exempel: ”Kvinnor i förvärvsarbete”, ”Är husmoderns arbete att jämställas med mannens?”, ”Vad kunna vi göra för de syndikalistiska idéernas spridande?”, ”Kvinnlig inställning till strejk och blockad”. Det anordnas studier i mötesförhandlingar. Insamlingar till Spanien, Väsby sanatorium, enskilda behövande. Amatörteater, talarkurs, mötesteknik, bokcirklar.

Möt Sundrop Carter

26/11 kommer den amerikanska juristen Sundrop Carter till SAC. Sundrop är aktiv i både Occupyrörelsen och i kampanjen Fastfood forward. Vilka lärdomar kan vi dra av den amerikanska arbetarkampen? SAC:s sekretariat, Sveavägen 98 18:00.

Tre frågor till....

Miklos Hornyak i Driftsektionen Stockholms Tunnelbana och Spårvägar som blivit utsedd till huvudskyddsombud av sina arbetskamrater.

Facket som förändrar Umeå Campus

Driftsektionen på Umeå universitet arbetar med en kampanj för solidarisk lönesättning. Initiativet är populärt och redan i planeringsstadiet har sektionen fått ett tiotal nya medlemmar.

Karlstads LS kämpar mot mobbing i kommunen

Igår genomfördes en manifestation vid kommunhuset i Gullspång. Protesten uppmärksammades av TV4, Sveriges Radio och Mariestadstidningen.

Juridisk verktygslåda: Löneförhandling

På många arbetsplatser är det snart dags för löneförhandlingar. SAC:s vikarierande Fackliga Samordnare John Nordmark reder ut de juridiska begreppen och ger lite handfasta tips.

Rödsvarta koordinationen möts i Poznan

SAC träffar sina europeiska systerorganisationer på samordningsmöte i Polen.