Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Civilkuragepriset 2018

Den 27 juli 2018 är en dag som Daniel Asplund aldrig kommer glömma. Det var den dagen hans arbetskamrat, 21-åriga Julia Markström, dog efter att ha fallit genom en rostig gallerdurk i LKAB:s kulsinterverk. Det var denna dödsolycka som ledde till att Daniel skrev ihop ett långt öppet brev som han skickade till LKAB:s verkställande direktör Jan Moström och hela personalstyrkan i Svappavaara – det vill säga samma brev som han nu prisas för.

Deliver union: SAC satsar på cykelbud

I september börjar SAC organisera cykelbud i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. 14-16 september kommer vi hålla informationsträffar dit vi välkomnar alla cykelbud som arbetar för företag som Foodora och Uber Eats. 
This September SAC is launching the campaign Deliver union – organizing riders working for companies like Foodora and Uber Eats in Stockholm, Gothenburg and Malmö. Welcome to visit our open meetings 14-16th September. 

Blockad av rasistisk reklam gav effekt

Den blockad av SD-reklam som offentliggjordes av driftsektionen SBS08 nyligen har redan gett effekt. På garaget där medlemmarna arbetar har ingen sådan reklam satts upp på bussarna. 

SBS08 sätter bussar med SD-reklam i blockad

Den syndikalistiska fackklubben för busschaufförer i Stockholm, SBS08, kommer vägra köra SL-bussar med Sverigedemokraternas reklam på. Det gäller alla medlemmar i fackklubben och allt arbete med bussar och andra färdmedel som skyltar med SD:s reklam. Detta har de varslat om redan 2016 och i och med att valrörelsen nu dragit igång är blockaden ett faktum. Anledningen till blockaden är att fackklubben vill ha en trygg arbetsmiljö och motverka spridningen av reklam från rasistiska och odemokratiska partier såsom SD.

Nominera till Civilkuragepriset 2018

I oktober varje år delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister för sitt fackliga engagemang. Priset delades ut för första gången den 12 oktober 2000, dagen som SAC utsett till Civilkuragets dag.

Nazisterna går fria igen!

Det är bedrövligt att vi ska behöva skriva om detta i år igen.
Pressmeddelande antaget av Stockholm-Gotlands distrikts almedalengrupp 3/7 2018:

Sommarstängt på SAC

Under juli månad håller vi som vanligt stängt på SAC:s sekretariat. Det innebär att vi endast går igenom mail och telefonsvarare sporadiskt fram till den 1 augusti. 

Dataskyddspolicy 2018

Enligt nya dataskyddsförordningen klargör Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC, 802000-1650) här över användningen och syfte med eventuellt insamlade personuppgifter för medlemmar i LS av SAC. Primärt är syftet med de insamlade personuppgifterna att upprätthålla medlemskapet. Detaljer för enskilda gemensamma system ges nedan.

Dataskyddet gäller inte organisationer eller företag om de inte är enskilda firmor.

Policyn gäller från 25 maj 2018 och kan uppdateras då så krävs.

Framtidskonferens i Umeå 12/5

Välkommen till SACs Framtidskonferens i Umeå 2018!
Lördag den 12 maj arrangeras en framtidskonferens i Umeå. Konferensen kommer att fokusera på SACs framtid, visioner och strategier för facklig organisering i vår tid. Bland annat kommer den utredning om facklig mobilisering som SACs fackliga samordnare, Frederick Batzler tagit fram presenteras samt den nuvarande versionen av ”40k” -planen (dvs arbetet kring motionen ”40.000 medlemmar på 15 år” från år 2012).

Kom på LSORG18 i Stockholm!

Boka in 16-17/6 i Stockholm! Årets LSOrg kommer att ha fokus på kursverksamhet, organisering och SAC:s kongress. Det kommer att finnas en gemensam utbildningslinje med valbara fördjupningar inför kongressen i september. Vi tror och hoppas att konferensen kommer att vara till stor nytta för alla LS.