Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Missa inte SAC:s branschkonferens

Kom och träffa andra syndikalister från samma bransch, diskutera situationen på arbetsplatserna och hitta lösningar tillsammans. Alla medlemmar är välkomna till branschkonferensen i Umeå 11-12 oktober.

Insamling för en rättvis vinhandel

Stöd våra kamrater i Sydafrika! SAC organiserar just nu en insamling för lantarbetarfacket CSAAWU som organiserar arbetare på vingårdar som exporterar till Systembolaget.

Föredrag om arbetsplatskamp i Tyskland

 Sommaren bjuder på finbesök på SAC-huset - kom och få förstahandsinformation om FAU Berlins konflikt med Svenska skolan!

Facket tillbaka på verkstadsgolvet

På Sodexos verkstad i Hallonbergen jobbar ett trettiotal tekniker med att montera, reparera och anpassa hjälpmedel åt handikappomsorgen. För två år sedan bildade Pieter Fritthioff och Morteza Momtaheni en driftsektion tillsammans med två kollegor. Sedan dess har det varit fullt fackligt ös.

Ny driftsektion på Economicum i Uppsala

Lisa Ramquist och Linn Spross forskar på brännheta frågor för arbetarrörelsen. Tillsammans med kollegor på ekonomisk-historiska institutionen på Uppsala universitet har de nyligen bildat en driftsektion för att förbättra sina villkor.

Semester eller sommarjobb?

Tema för sommarens nummer av Syndikalisten är Studier. Vikten av studier i arbetarrörelsen beskrivs ur ett historiskt perspektiv och ett urval av höstens och vinterns centrala kurser kommer att publiceras på sac.se. Från arbetsplatserna skrivs det bland annat om seger mot Aleris, kamp för bättre arbetsmiljö på Sodexos verkstad och om en nya driftsektion på Economicum i Uppsala. Juridisk verktygslåda, som finns i varje nummer av Syndikalisten, tar den här gången upp dina rättigheter på sommarjobbet.

Strejken avblåst på Aleris

Strejken på det privata vårdföretaget Aleris hann aldrig ens påbörjas. 3/7 fick hemtjänstpersonalen igenom sina krav.

Strejkvarsel på Aleris hemtjänst

Tisdagen 24 juni samlades hemtjänstarbetare vid Aleris huvudkontor i Stockholm för att protestera och lämna varsel om stridsåtgärder.

SAC på turné i sommarsverige

Från Malmö till Luleå agiterar syndikalister för en fri kämpande fackförening! På den här bloggen hittar du ett fullständigt program. Där kommer du också kunna läsa rapporter och få reda på vad som är på gång härnäst!

Rörelsen i arbetarrörelsen knäckte Almega

Strejkviljan, sammanhållningen på Öresundstrafiken, mängden sympativarsel, det massiva stödet från kollektivtrafikanter och pendlare visade på vilket kraftfullt verktyg strejk kan vara.