Hem / Aktuellt / Nyheter

Nyheter

Arbetares kamp i Iran

Fackligt engagerade i Iran får hårda straff. Strejker och protester resulterar i arresteringar och dödshot. Arbetarna låter sig inte skrämmas utan fortsätter kampen för att stötta sina kamrater. Katayoun Keshavarzi kommer från Iran och har bott i Sverige i tio år. Hon vill dela med sig av det som rapporteras från Iran för att ge en verklig bild av landet.

Att strejka för jämställdhet

För snart ett år sedan den, 8 mars 2018, satt jag på jobbet och fick ett meddelande i min telefon. Det var en video skickad från Valencia i Spanien. På videon syntes min kusin och min moster gå i ett högljutt och enormt demonstrationståg. de såg lyckliga och stolta ut. 

Motstånd mot individuell lönesättning på Stockholms universitet

Frescati LS organiserar anställda och studenter omkring universitetsområdet vid Frescati i Stockholm. Universitetet har ca 80 000 studenter och 6 000 anställda. Därtill finns ett flertal restauranger i området liksom naturhistoriska riksmuseet och ett litet antal andra arbetsköpare. På universitetet råder individuell lönesättning vilket innebär att majoritetsfacken på universitetet (ST och SULF) har kapitulerat inför arbetsköparen som utifrån sina anslag själva får sätta lönen för de anställda på universitetet.

SAC:s svar på regeringens lagförslag om inskränkt strejkrätt!

Ur SAC:s yttrande över -Ds 2018:40 Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister:

"Med den föreslagna begränsningen av den fria stridsrätten skapas istället ett incitament för arbetsgivare att teckna billigare kollektivavtal med andra fackliga organisationer än den som organiserar majoriteten av de anställda. Kollektivavtalet riskerar därmed att förvandlas till ett verktyg för arbetsgivare att dumpa löne- och anställningsvillkor samt att värja sig mot den fackförening som faktiskt organiserar de anställda på arbetsplatsen."

Kvinnostrejk 2019

Den Internationella kvinnodagen, 8 mars 2019, varslar vi i SAC om politisk strejk för alla våra kvinnliga och icke-binära medlemmar. Det är dags att slå tillbaka mot patriarkatet och kapitalet – tiden är inne för verklig förändring och motstånd.

Utebliven lön, hot och olagliga uppsägningar i Malmö

Förening i Malmö fuskar med anställningar, håller inne lön och hotar f.d anställd. Företrädaren är känd för antisemitiska uttalanden och kopplingar till hatpredikant.

Class war in Sweden

Members of the Central Committee of SAC wrote an article in english about the threat against our rights as workers in Sweden.
Follow this link to CounterPunch to read and share the article with others! 

Medlemmar i SAC:s centralkommitté har författat en text på engelska om hotet mot strejkrätten.
Följ den här länken till CounterPunch för att läsa den eller dela den med andra!

Musiker i Göteborg – nu stoppar vi lönedumpningen!

Musikersektionen i Göteborgs LS har väckt en debatt kring musikers osäkra och ofta underbetalda jobb. De har startat Gagekollen Gbg, ett forum där musiker i Göteborg med omnejd kan dela med sig av arbetsförhållanden på olika spelställen. Hilda Ekstedt och Alexander Ringbäck är engagerade i kampanjen.

Dagabs stridbara driftsektion gav Zhelwan jobbet tillbaka

En fredag när Zhelwan Jamal kommer till jobbet möts han av sin arbetsledare och säkerhetschefen.
– De säger ”vi vill att du går hem. Vi betalar dig”.
Efter en jobbig period fylld av konflikter med ledningen orkar inte Zhelwan ta diskussionen denna gång. Han tar helg och njuter av ledigheten. När den nya arbetsveckan närmar sig kommer oron. På jobbet finns hans namn inte med i listan för att stämpla in. Lagerchefens förklaring enligt Zhelwan:
– Tjejen är jätterädd. Vi har bestämt oss för att säga upp dig.

SAC:s YouTube-kanal är aktiv igen!

Inför Framtidskonferensen kommande helg 10-11 november i Göteborg finns nu en föreläsning i fyra delar:
Hotet mot stridsrätten och löntagarnas svar
med arbetsrättsjurist Rasmus Hästbacka från Umeå Universitetssektion och Umeå LS.

Till föreläsningen!