Manus-Arvidsson, Margit 1909-1971

Aktiv i SUF och redaktör för Arbetarens kvinnosida

Hon föddes 18/8 1909 i Ekeby (Malmöhus län, Skåne) som dotter till Emil Manus, välkänd expeditör för Brand under många år.

Margit Manus-Arvidsson 

Födelsenamn:

Född:

Död:

Föräldrar:

Syskon:

Civilstånd:

Barn:

Begravd:

En fri tidning, s 134f:
”Kongressdeltagare vid Ungdomsförbundets konstituerande kongress 1930: [---] 12 Emil Manus [pappan; inbjuden som representant för Ungsocialistiska förbundet], 18 Margit Manus [---].”

Olov Jansson, Den syndikalistiska ungdomsrörelsen:
”I VU inträdde Frid Nordin, Holger Carlsson, Helge Bäck, Emy Melin och Helge Ytterberg (den senare rätt snart avlöst av Margit Lövgren).”   Margit Lövgren = Margit Manus?

Sven Nygårds, I kampen för friheten:
”Vid min första cykelpatrull kom jag att slå följe med Axel Österberg och Margit Manus och turnén genomfördes i Hälsingland. Jag kom i första hand att fungera som litteraturförsäljare medan Axel och Margit skötte föredragen.
[---]
På natten utbröt ett hemskt åskväder med störtregn. Blixtarna lyste upp hela området och mitt i natten kom en stormby som lyfte bort tältet och där låg vi i allt regnande. Margit grät och Axel svor innan vi lyckades få ner tältpinnarna igen och vi genomblöta kunde söka skydd under tältduken.
[---]
I Fågelsjö blev vi inhysta i en mer eller mindre obebodd stuga. På natten vaknade jag av att Axel svor långa ramsor – djävla luskåk – hur i helvete kan folk leva med dessa djävla löss. Jag hade inga besvär med lössen men det hade Margit och Axel som lössen gick på. Efteråt har jag fått höra att löss inte går på alla människor och den här gången var jag den lycklige.
[---]
Vid ett tillfälle träffade jag Margit o Axel vid ett sommarting som var ordnat för klubbarna och övriga syndikalister i Älvkarleby.”

En fri tidning, s 119:
”Radikala kvinnor har sökt sig till Arbetaren och där i många fall börjat sin skrivarkarriär. Skolad i syndikalismen allt från barndomen blev Margit Manus-Arvidsson (mittbilden) en självklar medarbetare på olika poster, bl a som redaktör för kvinnosidan.”

Skrifter

Könskamp eller klasskamp Lövgren-Manus, Margit