En gammal rallares minnen och historier från arbetslivet

En gammal rallares minnen och historier från arbetslivet Lundh, Gottfrid (författare) 46 s.

Av Gottfrid Lundh.

Utgiven av Stockholms LS 1975 och Federativs förlag 1977 46 s.

Baksidestext: Gottfrid Lundh är, när detta skrivs, drygt 82 år. Han präglas fortfarande av den vitalitet och klarsyn i tanken, som man förstår var utmärkande för honom vid yngre år.

Gottfrid, Gotte kallad, skildrar i denna lilla bok delar av sitt händelserika liv. Verkligheten var nog många gånger förr i tiden bister med långa perioder av arbetslöshet och fattigdom. Men för Gotte var denna verklighet med nöd och arbetsköparvälde aldrig passiviserande. Tvärtom: Den verkligheten var, liksom vårt nutida samhälle är det, en utmaning.

Syndikalismen, som Gotte alltid har bekant sig till och arbetat för, representeras i delar av boken på bästa sätt. Övertygelsen om att människor egentligen kan leva i harmoni med varandra och med naturen är djupt rotad hos Gotte. Därmed finns också den bestämda uppfattningen att arbetarna själva ska kunna ta ansvaret för sina liv, både som människor och arbetare. Gotte är ingen vän av "medbestämmande". För honom är det naturligt och sunt att arbetarna själva har makten över sin situation och därmed makten i samhället.

Hos Gotte har åsikterna inte varit isolerade i det egna huvudet, utan han har i hög grad lyckats förena teori och praktik i sin dagliga tillvaro. Därför var han också ofta sina kamraters talesman och förtrogne.

Läs denna bok och försök sätta dig in i ett verkligt fascinerande liv. Läsaren är att beklaga på en punkt. Du skulle höra honom själv berätta. Hans många gånger dråpliga historier kommer allra bäst till sin rätt då. Dessa berättartillfällen har gett oss oförglömliga upplevelser.