Pressmeddelande: Grön ungdom sparkar djurrättsaktivist

PRESSMEDDELANDE FRÅN GÖTEBORGS LS AV SAC

Miljöpartiet sparkar djurrättsaktivist.

Ungdomsförbundet Grön ungdom väst som sagt upp sin ombudsman på grund av hans engagemang i Djurrättsalliansen.

Richard Klinsmeister har varit anställd som ombudsman för Grön ungdom i nästan två år, och hans medlemsskap i Djurrättsalliansen var väl känt när han anställdes. Det stod till och med i Richards CV.

Problemet uppstod först när han intervjuades om djurrättsfrågor i radioprogrammet Kaliber.
Richard betonar där att Djurrättsalliansen enbart bedriver laglig verksamhet. Han försvarar heller inte andra metoder, men säger sig ha förståelse för dem som räddar djur från exempelvis pälsfarmer. Detta räckte för att få sparken från Grön ungdom, trots att moderpartiet har såväl djurrätt som civil olydnad i sitt partiprogram.

– Som vi förstår det är det just moderpartiet som är missnöjda med publiciteten och har förmått sitt ungdomsförbund att tysta Richard.
– För oss är det helt oacceptabelt. Politisk taktik kan aldrig gå före arbetsrätt, säger Rickards fackliga representant Irene, Göteborgs LS.

Samma år som Richard Klinsmeister sparkas för sitt engagemang i Djurrättsalliansen har Grön ungdom västs personalchef, Malin Hjalmarsson, anställt tre välkända djurrättsaktivister som valarbetare.

– Man häpnar över inkonsekvensen, säger Irene. Vi har naturligtvis ogiltigförklarat uppsägningen och ska göra vårt yttersta för att säkra arbetsrätten, även inom de politiska partierna.

För mer information:
skicka e-brev till kim.gbg@sac.se eller ring 0736-173148