SYNDIKALISTER MANIFESTERADE FÖR LÄGERPERSONAL

Personalen inom kommunens lägerverksamhet arbetar under dåliga arbetsförhållanden. Det menar Syndikalisternas fackförbund som nu är i strid mot kommunen.
– Det är anskrämligt, säger Simon Hedelin, representant för Social- och vårdsyndikatet i Göteborg.

 

I tisdags genomförde Syndikalisternas fackförening Social- och vårdsyndikatet i Göteborgs en fysisk blockad utanför IFO (Individ- och familjeomsorg) i Kungsbacka. Omkring tio personer var på plats.

– Vi står här för att vi inte vill att personal ska jobba gratis, det är anskrämligt, säger Simon Hedelin.

Enligt ett pressmeddelande som delades ut i samband med blockaden arbetar personalen inom kommunens lägerverksamhet för barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer under väldigt dåliga arbetsförhållanden. Enligt det lokala avtalet måste personalen stanna kvar på lägergården nattetid – men de får ingen lön under de timmar som de sover. Och de måste sova på golvet, då det inte finns några jourrum, står det i pressmeddelandet.

– Nu vill vi att kommunen ska fixa adekvata jourrum, ha en långsiktig planering och styra upp det så att lägerverksamheten fungerar, säger Simon Hedelin.

Fackförbundet Kommunal ser också allvarligt på situationen.

– Det är av största vikt att personalen har rätt arbetsvillkor, vi vill att de som arbetar ska ha en god arbetsmiljö, säger Lena Laumann, ombudsman på Kommunal väst.

Norra Halland har även försökt nå representanter från kommunen för en kommentar.

"De arbetar enligt gällande avtal. I övrigt har jag inga kommentarer", skriver Eva Apelvi, chef för förvaltningen för Individ & familjeomsorg i ett mejl.