SAC anklagas för utpressning och hot

Det hela började med en ledarkrönika i DN den 8 juni av Hanne Kjöller där hon agerar megafon åt Berns och Sveriges Hotell och Restaurangföretagare, SHR och anklagar SAC för hot och utpressning. Kjöllers ledare är i vanlig ordning onyanserad och ensidig: "maffia på svenska".

Sveriges radio följer upp den 9 juni med två radioinslag och en radiodebatt mellan Emil Boss från SAC och Maria Abrahamsson fd SvD ledarredaktion och blivande riksdagsledamot för Moderaterna. Att riksdagsledamöter kan uttrycka sig så som Abrahamsson gör för tankarna till medeltiden. Att SAC sitter och debatterar en facklig konflikt med riksdagsledamöter är i sig lite märkligt. Först skulle Mats Hulth från SHR ha kommit, men han fick visst kalla fötter, hoppade av och ringde istället in en av sina kompisar i moderaterna.

Det hela får ses som en effektiv kampanj från Berns och SHRs PR-byrå. Effektiv i den bemärkelsen att de får medieutrymme och lyckas få spridning för sina smågalna ståndpunkter. Men det bidrar också till att ge spridning åt konflikten runt Berns som varit mer eller mindre nedtystad i borgerlig media och det skadar Berns varumärke mer än det skadar SAC. Tack för den.

Den gemensamma nämnaren för Hanne Kjöller och Maria Abrahamsson är att de har extremt stor förståelse för den stackars företagaren (i detta fall ett multinationellt bolag), hatar facket och skiter i om folk jobbar under slavliknande förhållanden. Ifall de ens nämner vad konflikten handlar om så är formuleringarna alltid i stil med "syndikalisterna påstår...", medan arbetsgivarnas ståndpunkter förs fram som sanningar.

SR: Syndikalister anklagas för trakasserier och hot

SR P1-morgon: Syndikalister anklagas för utpressning