PEN borde gått längre

Författarna Lars Mikael Ratamaa och Hanna Nordenhök skriver i Aftonbladet Kultur om Svenska PEN:s beslut att fortsätta dela ut sitt Bernspris.

"Svenska PEN borde naturligtvis ha gått längre och krävt att de utnyttjade får upprättelse och att Berns upphör med smutskastningen av SAC:s grundlagsskyddade rättigheter att fritt organisera sig. Vilket mycket väl skulle låta sig göras trots att PEN inte ska vara en facklig organisation. Berns har undgått ansvar och samtidigt stärkt sitt kulturella kapital. Poesifestivalen, Bernsprisutdelningen, Guldbaggegalan, listan kan göras lång. Men under den glamorösa kulturen pågår en utarmning av det mänskliga, en ständigt växande ojämlikhet.

Varje moralisk människa borde ta del av papperslösa Berns-arbetares vittnesmål på SAC:s hemsida (www.sac.se). Där flimrar massan av de människor förbi som tvingas ställa sig till de liberala ekonomiernas tjänst. Den springande punkten här är politisk. Om vi väljer att förlåta de strukturer som möjliggör deras lidande, riskerar vi också att abdikera från vårt ansvar som författare och människor."