Vinst för städarbetarna

"För en vecka sedan fick vi dem". Det skriver de polska städarbetare som kämpar mot företaget ST24 service AB för att de utnyttjats med bland annat långa arbetspass och felaktiga avsked.

Solidaritet med städarbetarna

I slutet av september rapporterades det i flera medier att städföretaget döms att betala drygt en miljon kronor för ersättning, skadestånd och rättegångskostnader. Domen är en tredskodom, vilket innebär att domen har avkunnats när den ena parten inte funnits på plats. Städföretaget ST24 har inte dykt upp i Arbetsdomstolen eller gett svar på domen.

Kampanjgruppen "Solidaritet med städarbetarna" skriver att städarbetarna och deras fackförening Göteborgs LS av SAC har presenterat starka bevis och fått rätt i alla punkter, bland annat förhandlingsvägran, brott mot arbetstidslagen, föreningsrättskränkning och felaktigt avsked.

Konflikten mellan arbetarna och företaget ST24 service AB började i april 2020 när de bad sina chefer att rätta felaktiga skatteuppgifter. Städarbetarna, som främst arbetet på STC:s gymanläggningar möttes av uppsägning och vräkning från sina bostäder.

För städarbetarna, deras kollegor och andra arbetare i samma yrke kommer arbetarna och deras fackförening fortsätta att kämpa för att få upprättelse.

STC gym

Solidaritet med städarbetarna - Facebook
Artikel i Fastighetsfolket
Artikel 2 i Fastighetsfolket