Vinarbetares villkor uppmärksammas

SAC samarbetar sedan 2010 med arbetarorganisationer i Sydafrika, Chile, Argentina och Sverige för att förbättra villkoren inom vinindustrin. Nu har Dagens Nyheter och Nyhetsmorgon TV4 uppmärksammat de usla förhållandena på vingårdarna.

SAC:s driftsektion på Systembolaget är en del av kampanjen Rättvis Vinhandel, ett solidaritetsarbete för att förbättra arbetsvillkoren längs den svenska vinimportens värdekedja. Kampanjen har vuxit sedan starten 2010 och innefattar idag fackföreningar, lantarbetarorganisationer och solidaritetsrörelser i Sydafrika, Chile, Argentina och Sverige. En systerkampanj har också startats av finska LO.

Förra veckan uppmärksammade Dagens Nyheter de usla villkoren på vingårdarna i Sydafrika och även det brev Rättvis Vinhandel skickat till Systembolaget med krav på att monopolet agerar för att stoppa repressionen mot arbetare på vingårdar som säljs i Sverige genom bland annat storsäljaren Robertson Winery.  

Också Nyhetsmorgon TV4 uppmärksammade frågan. Gabi Björsson, generalsekreterare för Afrikagrupperna, debatterar med Göran Klintberg från Systembolaget. På frågan om vad man kan göra för att påverka svarar Gabi Björsson:

- Den här kampanjen bedriver vi tillsammans med Latinamerikagrupperna, SAC och ett antal arbetarorganisationer i Argentina, Chile och Sydafrika. Gå med i en sådan organisation och backa upp kampanjen för Rättvis Vinhandel. Läs på om vinets bistra bismak på afrikagruppena.se. Men ställ också krav på din vinleverantör Systembolaget. Gå in i butikerna och fråga efter det etiska arbetet.