Vi tog fajten på jobbet och vann

SAC Syndikalisterna är facket för alla som vill förbättra sina villkor och kämpa för ett bättre samhälle. Här kan du läsa om medlemmar som förbättrat sin arbetssituation i olika branscher.

.

gubbar

Ökade säkerheten

Driftsektionen på Systembolaget stoppade kassapass längre än en timme i streck, ökade bemanningen och fick arbetsköparen att anställa ordningsvakter för att höja säkerheten för personalen. Sektionen har också varit med och startat en internationell kampanj för arbetares rättigheter på vingårdarna i Sydafrika, Chile och Argentina.

"Det känns jättebra med satsningen på säkerhet. Antalet hot- och våldsincidenter har minskat kraftigt."

/Jarl Keber, försäljare.

.

IMG_0892

Förbättrade arbetsmiljön

Driftsektionen på fritidshemmet Eriksdalsvillan har organiserat fritidspedagoger sedan 1985. Bland annat har personalen drivit igenom att lokalerna ska renoveras och att de själva fördelar lönepotten efter solidariska principer.

"Vi upplever att vi lättare för gehör för de frågor som rör just oss, arbetet här, när vi kan sitta ner direkt med de som fattar besluten."

/ Eva Burreau, fritidspedagog.

.

 

13110005

Höjde lönerna

Driftsektionen på Göteborgs universitethar i praktiken infört kollektiva löneförhandlingar. Medlemmarna löneförhandlar tillsammans och fördelar själva lönepotten, något som gett resultat – påslagen ligger över genomsnittet.

"Jämfört med personalavdelningen har vi som jobbar bättre insyn i arbetet och kan ge väl underbyggda motiveringar till lönefördelningen. Genom att vi är öppna med vad vi tjänar kan vi också snabbt upptäcka om någon halkat efter."

/ Leif-Jöran Olsson, systemutvecklare.