Vi tog fajten på jobbet och vann

SAC Syndikalisterna är facket för alla som vill förbättra sina villkor och kämpa för ett bättre samhälle. Här kan du läsa om medlemmar som förbättrat sin arbetssituation i transportbranschen.

.

Sammanhållning-i-kollektivtrafiken_medium

Stoppade delade turer

Driftsektionen i Stockholms tunnelbana har rönt framgångar genom att stoppa planerad övervakning av spärrvakter. Man fick också igenom att ingen tågförare skall köra mer än fem timmar utan rast samt förhindrade att ledningen införde delade tjänster.  

”Vi har direktdemokrati. Det är vi som jobbar i och kring tågen som själva beslutar hur vi ska ställa oss till förhandlingsbud, om vi ska gå ut i strejk eller hur vi ska använda vår budget.”

/ Christoffer Warkander, konduktör

.

 

tåg

Fick SJ att betala arbetskläderna

Järnvägssektionen i Malmö lade arbetsuppgifter i blockad vilket bidrog till att SJ AB backade i frågan om att nyanställda skulle betala sina tåguniformer.

”Bra arbetsvillkor kostar pengar och på ett vinstdrivande företag som SJ AB, jagar dom hela tiden efter minskade utgifter. Det sker alltid på bekostnad av vår arbetsmiljö och trygghet. Nu är det dags att visa SJ att vi är starka aktiva fackföreningar och vända trenden.”

/ Tuva Johansson, lokförare

.

buss

Hindrade olaglig kameraövervakning

Stockholms bussarbetarsektion uppmärksammade användandet av olaglig övervakning på bussgaragen.  Arbetsköparen hade monterat dolda kameror för att spionera på personalen och blev bötfällda av Datainspektionen.

”Det är rena 1984 idag. Varje manöver i bussen registreras och sedan får du utlåtanden om dina rattrörelser, inbromsningar osv. Vid varje försening ska du fylla i en förseningsrapport. Så stressigt som det är nu har det aldrig varit.”

/Hasse Golkar, bussförare.