Vi minns Björn Söderberg

Söndagen den 18 november 2007 träffades vi fackligt aktiva syndikalister i Gävle för att diskutera organiseringen av ungdomar med otrygga anställningsvillkor och papperslösa.

Diskussionerna präglades istället av det faktum att den nazist som mördat vår fackföreningskamrat Björn Söderberg, 1996, nu utbildar sig till läkare.

Bakgrunden till mordet var att Björn avslöjat aktiva nazister med förtroendeuppdrag på sitt jobb. Kort efter mordet arrangerades stora manifestationer på många håll. Stöduttalanden strömmande in från kamrater över hela världen, och vi vek oss inte för nazisternas terror. Strax innan manifestationen i Gävle kastades brandbomber in i vår lokal, ett trähus i Gamla Gefle, även känt som Joe Hill-gården.

Nazisternas logik och praktik är att skrämma, men denna gång misslyckades de radikalt: 2000 Gävlebor slöt upp på Stortorget. Många av våra medlemmar har under åren utsatts för våld från de bruna krafterna, nämnas kan att Roger Hedlund är dömd för att ha sprutat tårgas på vår dåvarande lokala ordförande i vår fackförening - i dag sitter Hedlund i fullmäktige för Sverigedemokraterna i Gävle.

Flera gånger har Joe Hill-gården attackerats, en självklar måltavla för de bruna: arbetarrörelsen och facket har alltid varit deras främsta fiende. Vi minns. Vi vet vad de hämtar näring ifrån. Nazisterna har attackerat våra 1 maj-demonstrationer, och vi har försvarat oss. Något som man kan tycka att polisen borde göra. Vi viker oss inte, den syndikalistiska arbetarrörelsen har en lång tradition av kamp mot fascismen, i vilken form den än visar sig - som unken nationalism eller nazistisk terror.

Vi kommer aldrig att acceptera att den som mördat vår kamrat blir läkare. Vare sig i Gävle eller någon annanstans. Vi vill inte riskera att få halspulsådern avskuren när vi söker vård. Vi kommer inte heller att acceptera att de bruna så kallade ”Sverigedemokraterna” har sina lokaler i våra bostadsområden. Vi minns. Vi vet var de kommer ifrån. Vi känner igen fascismen - då som nu. Syndikalistfacket i Gävle kommer tillsammans med den sociala/politiska rörelsen, fackföreningarna och grannar i Gävle att ännu mer fortsätta kampen mot de bruna krafterna. Vi rycker upp ogräset innan det får rot! Vi sätter stopp för det gift som sprider sig. Vi minns Björn Söderberg och alla andra kamrater. Vi viker oss aldrig. Fascisterna tillbaka till kloakerna, sluta lek ”läkare” och ”politiker”, tack! Ta på er brunskjortorna igen.

Internationell solidaritet!

Styrelsen för
Syndikalistfacket i Gävle