Uttalande till stöd för driftsektionen på Aleris

"Allt stöd till de lockoutade hemtjänstarbetarna, för en hemtjänst där det finns tid både för en kopp kaffe och kisspauser!"

24/11 lade driftssektionen på Aleris hemtjänst Södermalm GPS-övervakningssystemet ParaGå i blockad.
Anledningen är att det tar så mycket tid och fokus, så att både de som arbetar och de äldres säkerhet och hälsa riskeras. Hemtjänstarbetarna förtjänar allt vårt stöd! Deras strid angår oss alla, oavsett om vi är syndikalister, kommunalare, oorganiserade, anhöriga eller brukare.

Vård och omsorg baserad på mänskliga behov, utan stress är i allas intresse. Vårdsvängen har blivit en kassako för aktörer som Wallenbergfamiljens Aleris och andra företag. De är inte intresserade av något annat än vinst. Som svar på hemtjänstarbetarnas blockad har Aleris lockoutat dem. Det är en mycket ovanlig stridsåtgärd från arbetsköparna, och syftar till att svälta ut de som gått i konflikt och göra sig av med fackligt aktiva. Blockaden av ParaGå är inget hot mot själva verksamheten, bara mot Aleris vinster. Lockouten visar med all önskvärd tydlighet att Aleris sätter vinstintresse framför bra vård och sjysst arbetsmiljö.

Allt stöd till de lockoutade hemtjänstarbetarna, för en hemtjänst där det finns tid både för en kopp kaffe och kisspauser!

/ Liv Marend

Generalsekreterare SAC Syndikalisterna