Unik boksamling har fått nytt liv

Nisse Lätts minnesbibliotek är sedan i somras upprest på Syndikalistiskt forum i Göteborg. Nisse Lätt (1907-1988) var anarkist, agitator och spanienfrivillig. Medlem i SAC, ansvarig utgivare för Brand och initiativtagare till bildandet av SUF. 

Vid spanska inbördeskrigets början år 1936 anslöt sig Lätt till den anarkistiska Durruti-kolonnen, men fick ena ögat förstört av granatsplitter och spenderade resten av kriget som kollektivbonde. Åter i Sverige reste han flitigt land och rike runt, och hann under sin livstid samla på sig en ansenlig mängd böcker. I början som ansvarig för SUF:s många boklådor och en del tog han förstås med sig från Spanien. Det blev ett samlande som eskalerade och när bokkaféet Syndikalistiskt forum bildades i Göteborg 1980 blev Nisse Lätt på ålderns höst en trogen stamgäst. Innan han dog 1988 testamenterade han hela sin boksamling till Forum. Efter hans död låg böckerna mestadels i lådor, tills för ungefär ett år sedan, våren 2016. 

Det tog sin lilla tid att gå igenom samlingen – den innehöll svindlande 4200 böcker från 1910-talet och framåt (varav en del är dubbletter av samma verk). Den stora majoriteten är pamfletter av olika slag, från exempelvis tidningen Arbetaren och Brand, från början av 1900-talet. I övrigt är det mesta politisk litteratur: böcker om syndikalistisk och anarkistisk teori, böcker om fascism, men också annat som astronomi, reseskildringar och ett och annat lexikon.

Syndikalistiskt Forum behövde pengar för att kunna finansiera biblioteket, så de startade en crowdfunding-insamling och fick ihop nästan 20 000 kronor. Sommaren 2016 stod böckerna äntligen på sina hyllor – ett nästan 100 årigt arkiv av politisk litteratur – redo för världen att uppleva. Vill man komma och botanisera är man välkommen under kaféets öppettider. Redan nu studeras det flitigt i biblioteket – det fungerar också som konferensrum, utrustat med projektor och duk. Det är gratis och fritt att boka för kamrater via Syndikalistiskt Forum, www.syndikalistisktforum.se

SACs kongress 1953, från vänster: Nisse Lätt, Renée Lamberet och Ivan Faludi.

SACs kongress 1953, från vänster: Nisse Lätt, Renée Lamberet och Ivan Faludi.

Minnesbiblioteket