Tre hundra i fackeltåg till Björn Söderbergs minne

I Stockholm tågade idag tre hundra personer från Medborgarplatsen till La Mano i ett antifascistiskt fackeltåg till minne av fackföreningsaktivisten Björn Söderberg. Även i Norrköping, Uppsala och Östersund högtidhölls Civilkuragets dag med manifestationer.

Varje år den 12 oktober firar SAC Civilkuragets dag till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som mördades av nazister i sitt hem i Sätra 1999.

Idag samlade Stockholms Lokala Samorganisation runt tre hundra deltagare i ett antifascistiskt fackeltåg som gick från Medborgarplatsen till La Mano.

Vid monumentet över de spanska frivilliga följde tal av SAC:s generalsekreterare Liv Marend och Sophia från den grekiska vänsterkoalitionen ANTARSYA.

Jan Hammarlund och Dagens Anarkatrio framförde musik och Stockholms LS bjöd på kaffe och nyponsoppa.

-Det blev en värdig och mäktig manifestation med ett deltagande över förväntan. Tack kamrater, hälsar Robert Huselius, en av arrangörerna.

.

IMG_1783

Fackeltåget lämnar Medborgarplatsen. Foto: Nils-Petter Hjort.

.

IMG_1787

Vid La Mano talade bland andra grekiska Antarsya. Foto: Nils-Petter Hjort.

.

Även i Uppsala, Norrköping och Östersund högtidhölls dagen med manifestationer.

I Uppsala samlades ett åttiotal personer vid Ungdomens hus i en minnesstund för Björn Söderberg.

-          Det blev en väldigt lyckad manifestation. Vi gick tillsammans till Forumtorget och efter tal av SAC:s generalsekreterare Liv Marend hölls en tyst minut för Björn Söderberg, säger Andreas Sörensen, Uppsala LS.

.

IMG_1792

Manifestationen på Forumtorget i Uppsala. Foto: Tommy Sundvall.

.

I Norrköping samlades femton personer i en minnesstund med blomnedläggning och ett tal om Björn Söderberg och om årets mottagare av Civilkuragepriset, Iraj Yekerusta och Atbin Kyan.

- Det blev också diktuppläsning och sjungande av Joe Hill-sånger. Efter detta styrdes det upp fika i LS-lokalen för de som var intresserade, med trevlig stämning och diskussioner, hälsar Sebastian Carlsson i Norrköpings LS.

civilkuragetsdag_2013

Minnestavla och blommor vid minnesstunden i Norrköping. Foto: Norrköpings LS.