Tio år sedan mordet på Björn Söderberg

Mordet på fackföreningsaktivisten Björn Söderberg i oktober 1999 chockerade hela Sverige. Björn var fackligt aktiv i SAC-Syndikalisterna.

Pressmeddelande
SAC-Syndikalisterna
09-10-07

Tio år sedan mordet på den facklige aktivisten Björn Söderberg

Mordet på fackföreningsaktivisten Björn Söderberg i oktober 1999 chockerade alla demokratiskt sinnade människor i Sverige. Han mördades av nazister för att han informerade media om en pågående nazistiskinfiltration av fackföreningsrörelsen. Genom en minnesmanifestationer och prisutdelning av Civilkuragepriset uppmärksammar SAC-Syndikalisterna årsdagen av händelsen den 12:e oktober.

Björn var en aktiv medlem i fackföreningen SAC-Syndikalisterna. När en känd nazist var på väg att väljas in i den lokala LO-fackklubbens styrelse protesterade Björn. Till slut fann han sig nödgad att vända sig till media med uppgiften. Detta gillades inte i högerextrema kretsar. Dagarna efter de första tidningsartiklarna om nazistinfiltrationen i fackföreningsrörelsen beställdes Björns passbild till nazistiska Info-14s postbox. Några veckor senare var Björn död. Avrättad i trappuppgången till sitt hem i Sätra, söder om Stockholm. Tre nazister dömdes för delaktighet i dådet.

Nazisternas syfte var att skrämma sina motståndare till tystnad. De lyckades inte. Reaktionen blev tvärt om kraftfull och ljudlig. De fackliga centralorganisationerna, SAC, LO, TCO och Saco samlades i en unik gemensam manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm den 23:e oktober 1999. Uppemot 20 000 deltog i efterkrigstidens största anti-nazistiska samling. På andra håll i landet deltog ytterligare 20 000 människor i manifestationer med samma tema.

För mer information, samt bilder från manifestationerna i oktober 1999 se:
http://www.sac.se/Aktuellt/Tema/Civilkuragepriset/20-000-mot-fascistiskt-våld

Minnesmanifestationer 2009

För att uppmärksamma årsdagen av mordet på Björn Söderberg arrangerar SAC och Lokala Samorganisationer minnesmanifestationer på olika platser runt om i landet. Nedan listas några exempel:

Östersund

10 oktober 13.00, Stjärntorget, manifestation för civilkurage, mot högerextremism och rasism, med anledning av Civilkuragets dag. 
Arrangörer: Östersunds LS och SUF Stockholm

12:e oktober: Minnesmanifestation och prisutdelning av SACs Civilkuragepris till Björn Söderbergs minne.
Samling 18.00 Medborgarplatsen, tal. Avmarsch till La Mano kl. 19.00 
Arrangörer: Stockholms LS, SACNorrköping

12:e oktober: Manifestation till minne av vår kamrat Björn Söderberg.
Det kommer hållas tal, delas flygblad och tända ljus..osv 
Samling klockan 17.30 vid Hörsalsparken.
Arrangörer: Norrköping LS av SAC

Civilkuragepriset 2009

SAC-Syndikalisterna beslöt att upprätta en fond till Björn Söderbergs minne vars syfte skulle vara att årligen utdela ett Civilkuragepris till någon eller några som på sin arbetsplats tydligt tagit ställning trots risker för skada på ett personligt plan. Sedan 2000 har priset utdelats sju gånger. I samband med minnesmanifestationen vid Medborgarplatsen i Stockholm den 12:e oktober kl. 18.00 tillkännages årets pristagare.

Information om årets pristagare, samt inbjudan till presskonferens i samband med prisutdelning sänds till pressen på måndag förmiddag.

För mer information om Civilkuragepriset se:
http://www.sac.se/Aktuellt/Tema/Civilkuragepriset

Presskontakter:

Niklas Park
070-417 12 02
niklas.park@sac.se

Jone Källsäter
070-730 49 49