Syndikalister får solidaritetspris

Afrikagruppernas årliga solidaritetspris går detta år till Emil, Mikael och Jarl som med fackklubben DFSA av SAC engagerat sig för lantarbetare i Sydafrika. De har arbetat hårt i flera år för att uppmärksamma svenskarna på de omänskliga levnadsförhållanden och usla arbetsvillkoren som råder på de vingårdar där mycket av vinet vi dricker i Sverige har producerats. Deras arbete har satt press på Systembolaget och bland annat resulterat i etiska riktlinjer och märkning. 

Afrikagrupperna delar för sjätte året ut solidaritetspriset. I år går priset till Emil Boss, Jarl Keber och Mikael Lindegren, vars engagemang för fackliga frågor på Systembolaget lade grunden för kampanjen Rättvis Vinhandel.
– Styrelsen har enhälligt valt att utse Emil Boss, Jarl Keber och Mikael Lindegren till pristagare av Afrikagruppernas solidaritetspris 2017. Emil, Jarl och Mikael har genom sin kamp för drägliga arbets- och levnadsförhållanden för vinproducerande arbetare tagit striden för både svensk och internationell arbetsrätt, säger Nike Dahlskog, ordförande för Afrikagrupperna

I samarbete med ett lantarbetarfack i Sydafrika har Emil, Jarl och Mikael arbetat för att säkerställa att vinarbetares röster hörts hos vinproducenter, vinimportörer och statliga vinmonopol. Deras engagemang för vinarbetares arbetsvillkor började 2009 när Systembolaget informerade om att de skulle säkra etiska villkor i hela leverantörskedjan. Samtidigt läste Emil, Jarl och Mikael ett reportage i tidningen ”Råd och Rön” om de hemska arbetsvillkoren på vingårdarna i Sydafrika.
– När vi fick höra att våra chefer skulle resa till Sydafrika för att undersöka arbetsvillkoren men bara möta vingårdsbossarna, blev vi förbannade och krävde att de även skulle prata med arbetarna, med facken. Tillsammans med den lokala fackföreningen och syndikalisternas systerfack CGT i Spanien lyckades vi övertala cheferna från alla nordiska vinmonopol att åka ut på gårdarna med Sikhula Sonke och se den osminkade bilden av arbetsvillkoren, säger Emil Boss.

Året efter blev gruppen kontaktad av aktivister i Afrikagrupperna, Emy Åstrand, Filippa Bergström och Klara Lundholm, som ville bilda en kampanj som tillslut blev Rättvis vinhandel. Det har varit många små steg i rätt riktning, men ett av de viktigaste är Systembolagets nya avtal med det globala facket IUF. Det tecknades i år och innebär visst ansvar för att värna fackliga rättigheter i leverantörsleden.
– Det avtalet är en direkt konsekvens av bojkotten mot Robertson Winery och Uppdrag Gransknings program för ett år sedan. Det fick Unionen att äntligen engagera sig i frågan och koppla in IUF, säger Karl. 

Solidaritet handlar om att gemensamt ta ansvar att arbeta för en rättvis värld. För att uppmärksamma värdet av solidaritet delar Afrikagrupperna årligen ut Solidaritetspriset. Priset kommer att delas ut på Afrikagruppernas medlemsträff lördagen den 9 december, 20.00 på Viktoriahuset i Göteborg.
– Deras arbete blev startskottet för kampanjen Rättvis Vinhandel. Emil, Jarl och Mikaels kamp har på ett ovärderligt sätt bidragit till förändring och är ett ypperligt exempel på solidaritet mellan arbetare över landgränser. Afrikagruppernas styrelse är mycket glada över att i år kunna dela ut solidaritetspriset till just dessa tre, säger Nike Dahlskog, ordförande Afrikagrupperna. 

För mer information besök www.afrikagrupperna.se eller kontakta Linda Nyström, kommunikatör Afrikagrupperna, på linda.nystrom@afrikagrupperna.se

Stort grattis till Emil, Mikael och Jarl!