Svenskt Näringsliv attackerar vår rätt att använda stridsåtgärder.

Det har gjorts inskränkningar i strejkrätten i flera länder inom EU de senaste åren. Svenskt Näringsliv kan glömma att vi kommer låta det hända här.

SAC syndikalisterna är en medlemsstyrd fackförening. Vi ingår för det mesta inte kollektivavtal. Vi vill kunna ta till stridsåtgärder när det behövs. Facken som ingår kollektivavtal lovar att sitta ner i båten och inte bråka under de åren kollektivavtalet gäller.

Då måste de acceptera allt som är skevt på arbetsmarknaden. Där råder ett gigantiskt demokratiskt underskott, en liten minoritet bestämmer allt. Vi syndikalister är inte beredda att lämna ifrån oss ett av de få verktyg som finns för att göra något åt de skeva maktförhållandena, vår konflikträtt, rätten att strejka.

Som jag tidigare konstaterat, Svenskt Näringsliv blir aldrig nöjda. Hur långa arbetsdagar hade vi haft om de fått bestämma? Hur låga löner? Hade våra barn fortfarande tvingats arbeta?

Konflikten med Aleris var en kamp för en hemtjänst med plats både för en kopp kaffe och kisspauser. Sektionen gjorde något nödvändigt- för äldre, för organiserade- oavsett organisationstillhörighet, oorganiserade, ja kort sagt för alla oss som jobbar eller har jobbat. Svenskt Näringsliv låtsas att de inte förstår det, för de är bara intresserade av att öka vinsterna ännu mer.

Det har gjorts inskränkningar i strejkrätten i flera länder inom EU de senaste åren. Svenskt Näringsliv kan glömma att vi kommer låta det hända här!

/Liv Marend

Generalsekreterare SAC Syndikalisterna