Strejken avblåst på Aleris

Strejken på det privata vårdföretaget Aleris hann aldrig ens påbörjas. 3/7 fick hemtjänstpersonalen igenom sina krav.

Johanna Tengblad i SAC:s driftsektion på Södermalms hemtjänst är nöjd med resultatet.

- Överenskommelsen är tillräckligt bra, men sektionen kommer naturligtvis att fortsätta uppmärksamma problemen med till exempel stress och fusk i branschen.

Parterna kom överens efter att personalen varslat om strejk och blockad och protesterat med flygbladsutdelningar i Stockholm och vid företagets monter på Almedalsveckan. Johanna hoppas att Aleris lärt sig en läxa av konflikten.

- Jag hoppas och tror att ledningen förstår att vi inte gjort detta för att bråka för sakens skull, utan för att vi verkligen menar allvar med vår kritik. Det har varit för stressigt och för lite personal.

Underbemanning och stress är ett problem som inte bara drabbat Södermalms hemtjänst och just nu pågår ett nationellt så kallat hemtjänstuppror, där personal protesterar mot bland annat övervakning och stress. Johanna hoppas att konflikten på Aleris kan inspirera andra hemtjänstanställda och visa att det går att åstadkomma förändring.

- Vi är många som känner att det är en ohållbar situation i hemtjänsten idag. Konflikten på Aleris visar att det faktiskt är möjligt att göra motstånd när vi går samman.

Här kan du höra P4 Radio Stockholms rapportering från aktionen i Almedalen.