Strejkbrytarbåten stoppades

Idag klockan nitton skulle en båt full med strejkbrytare ha lagt ut från Nybrokajen, men i sista stund ställdes avgången in efter att hundratals personer meddelat att de tänkte sätta båten i blockad.

På nybrokajen råder segerstämning. Ett femtiotal personer har samlats för att fira att strejkbryteriet stoppats. En stor grupp av SEKO sjöfolks strejkvakter står med skyltar med texten ”Jämställda löner inte omodernt” och föreningen Röda lanternan står nästan ända framme vid båten med sin stora sidenfana.

SAC har varit aktiva i att mobilisera till blockaden och en av de som deltog på kajen var SAC:s generalsekreterare Liv Marend.

-          Det känns väldigt bra att det till och med på ett så arbetarfientligt företag som Strömma kanalbolag finns anställda som inte vill agera strejkbrytare och förstår vikten av att värna strejkvapnet. För oss som fackförening är det förstås självklart att stötta strejken och att agera direkt mot strejkbryteriet, säger hon.

Liv Marend skulle gärna se en närmare granskning av Strömma kanalbolag, som hon anser verkar ha en del att dölja.

-          Det verkar råda en antifacklig och auktoritär företagskultur och här på kajen pratas det om att Strömma omöjligen kan ha följt säkerhetsföreskrifterna när man tagit in okvalificerad personal att bryta strejken.

Aktionerna för att stoppa strejkbryteriet fortsätter. Imorgon planerar två nya Almegabåtar att lägga ut från kaj. Alla som vill delta i blockaden samlas halv sex samt klockan sju vid nybroviken.