Skanskachefer stoppade i dörren

Skanskas internationella huvudkontor sattes idag, den 17 feb 2010, i facklig blockad mellan kl 07.30 och 09.30 av Västerorts LS av SAC.

Pressmeddelande 2010-02-17

Under två timmar blockerades huvudingångarna till kontoret och Skanskas chefer, tjänstemän och internationella gäster fick vända i dörren.

Alla besökare till huvudkontoret möttes av blockadvakter samt banderoller med texten ”Ja till fasta jobb – Nej till bemanningsföretag” och tvingades använda en sidoingång för att komma in på kontoret. I en megafon förklarade Västerorts LS att man inte accepterar att Skanska genom ett illa beryktat bemanningsföret låtit papperslösa arbetare jobba på byggarbetsplatser i Stockholm utan lön. Skanska har flera gånger tidigare fått varningar om att bemanningsföretaget i fråga, Bymbo AB, uttnyttjar papperslösas situation och inet betalar ut löner. Företaget har nu fått sin f-skattsedel indragen av skatteverket.

– Den avreglerade bemanningsbranschen gör det möjligt för företagen att ersätta anställd personal med inhyrd. Genom att köpa billig arbetskraft från oseriösa bemanningsföretag bidrar stora företag som Skanska till osäkra arbetsvillkor och till exploateringen av papperslösa, säger Ruben Tastas Duque, presstalesman på Västerorts LS av SAC.
Skanska menar sig inte ha något ansvar för den uteblivna lönen, ett argument som inte godkänns av Västerorts LS. Fackföreningen kräver att Skanska betalar ut innestående lön samt ett skadestånd. Frågan om ansvarsförskjutning via bemanningsföretag är en viktig fråga på arbetsmarknaden just nu. 8 av 10 LO-medlemmar vill enligt SIFO se en strejk för begränsning av bemanningsföretagens framfart.

– Genom bemanningsföretagen skapas en otrygg livssituation för de anställda, som tvingas stå på standby för att få jobb och sedan bollas runt mellan olika arbetsplatser. Det hotar också facklig organisering och skapar en tystnad på arbetsplatserna. Vi har sett hur bemanningsföretagen används som strejkbrytare, som under konflikten på Lagena 2009, och vi ser i fallet med Skanska hur gör bemanningsföretagen gör det möjligt för etablerade företag att ha billiga papperslösa arbetare som jobbar under slavlika förhållanden mitt i den övriga verksamheten, säger Mikael Lindegren från Stockholms LS, som tillsammans med fackföreningar inom LO, TCO och SAC skrivit under det s k Jobbupproret som kräver avtalsreglerad begränsning av bemanningsföretagen.

– Den nya situationen på arbetsmarknaden måste bemötas med en ny facklig offensiv där ansvaret läggs direkt på kundföretaget där själva arbetet utförs, säger Tastas Duque.
Blockaden fortsätter imorgon samma tider och innefattar blockad av in- och utgångar av Skanskas internationella huvudkontor på Råsundavägen 2 i Solna, Stockholm. Stridsåtgärderna utvidgas till kontor och byggen runtom i landet om Skanska inte tar sitt ansvar och betalar ut lön och skadestånd.

Västerorts LS av SAC

Presskontakter:
Ruben Tastas Duque, presstalesman 0739694268 08/52245631
Emil Boss 0762286309

Mailkontakt:

allmanna.branschsyndikatet.stockholm@sac.se
registro@sac.se

Bild1 från blockaden
Bild2 från blockaden