Serenetta Monti bemöter Hanne Kjöllers ledare

Serenetta Monti är medlem i Agende Rosse som kämpar mot Cosa Nostra i Italien och även i USI-AIT, SAC:s syster-organisation. Tillsammans med andra europeiska fackliga företrädare deltog hon vid fredagens blockad av Berns salonger och hon bemöter här Hanne Kjöllers två ledare i DN där Kjöller liknat SAC vid italiensk maffia.

"Hanne Kjöller skriver i DN om SAC och striden mot Berns. Genomgående liknas SAC vid italieninspirerad maffia.

Jag är medlem i Agende Rosse som bildades till minne av domaren Paolo Barsellino som mördades av Cosa Nostra 1992. Vi motverkar maffian och främjar politiska satsningar på ekonomi och förbättrade arbetsvillkor i Italien. Jag är också medlem i USI-AIT som är SAC:s systerorganisation i Italien. De två organisationerna är samarbetspartners.

Hanne Kjöller har missförstått maffiabegreppet. Definitionen av maffia är att den besitter kontroll över den ekonomiska och politiska maktutövningen. Maffian har inget ansikte, ingen talesperson och ingen legalitet. Den verkar fördolt genom näringsliv, politiker och kända personer.

Med sina uttalanden om att SAC:s metoder liknar maffia spelar Hanne Kjöller organiserad brottslighet i händerna. I Italien har maffian idag ökat spelrum genom expansionen av bemanningsföretag och underleverantörer. Via dessa ges maffian ökat tillträde till det etablerade näringslivet. Kriminella arbetsvillkor främjar maffian och ansvarsförskjutningar främjar kriminella arbetsvillkor.

Italienska maffian mördar därför syndikalister eftersom de bekämpar denna utveckling, ofta med blockader som metod. SAC:s kamp mot Berns skulle i Italien utan tvekan vara ett hot mot maffian och den är med största säkerhet ett symboliskt hot mot organiserad brottslighet också i Sverige. Det är destruktivt att Kjöller ges utrymme att vända på begreppen i en
stor dagstidning.

Kjöller verkar inte heller veta vad syndikalism är när hon framför en granskning av en enskild person som bevis för organisationen SAC:s natur. Syndikalistiska organisationer styrs inte av representanter utan av lokal basdemokrati.

Jag flög till Stockholm i fredags för att delta i ett internationellt fackligt möte bland annat om Bernskonflikten. Som medlem i USI-AIT deltog jag också i blockaden utanför Berns. Jag kommer föra frågan om en internationell kampanj mot London Regional med mig hem. "

/ Serenetta Monti, Agende Rosse och USI-AIT

http://www.usi-ait.org/
Översättning: Martin Larsson