Rättvis vinhandel 2011

Systembolagssektionen kräver mer rättvisa levnads- och arbetsvillkor på de vingårdar som levererar vin till Systembolaget. Gör det du med.

Inför löning november 2010 drar kampanjen "Rättvis vinhandel 2011" igång. Systembolagets satsning på ansvarsfullt företagande, Corporate Social Responsibility (CSR), kan innebära stora förbättringar för lantarbetare på vingårdar världen över. Säkrare och humanare arbetsvillkor, utbildning, rättvisa löner och bättre skydd mot exploatering och diskriminering är möjliga resultat , men bara om Systembolaget ställer konkreta krav och satsar de pengar och resurser som krävs för ordentlig uppföljning.

Vi Systembolagsförsäljare organiserade i SAC Syndikalisterna tycker att det är viktigt att Systembolaget satsar den tid och de resurser som behövs för att så långt som möjligt säkra att vinerna som säljs på Systembolaget inte tillkommit genom exploatering av arbetare.

Vi vill inte sälja viner som producerats under inhumana villkor. Vi vill inte heller stödja en uppförandekod utan konkreta krav och aktiv uppföljning. En sådan uppförandekod riskerar att osynliggöra missförhållanden och vagga in våra kunder i falsk trygghet. Vi vill att Systembolaget tar sitt ansvar som en av världens största inköpare av vin och skapar en uppförandekod som förbättrar villkoren på riktigt.

Vi Systembolagsförsäljare i DFSA vill uppmana alla Systembolagets kunder att ta ställning för att de människor som producerar vinet vi dricker ska ha schyssta arbetsvillkor, och visa Systembolaget och svenska vinimportörer att de måste ta sitt ansvar.

Vi tror på internationell solidaritet i praktiken och tillsammans med den sydafrikanska lantarbetare i fackföreningen Sikhula Sonke, Afrikagrupperna, Latinamerikagrupperna och SUF Storstockholm inleder vi därför en rikstäckande informationskampanj om Systembolagets planerade uppförandekod.

Slå gärna en signal eller skriv en rad till Systembolagets CSR-ansvarige Nina Johansson och påpeka att du är beredd att betala lite mer för vinet om det leder till rättvisare löner och bättre arbetsförhållanden för lantarbetarna.

nina.johansson@systembolaget.se 

Telefon: 08-503 327 20

.

Länkar till inslag och artiklar som rör kampanjen:

Lyssna på SR Ekots inslag om baksidan av vinproduktionen i Chile: Baksidan av populära viner

Se SVT Rapports inslag om baksidan av vinproduktionen i Sydafrika: Tufft för sydafrikanska vinarbetare

.

Läs mer om Sikhula Sonke och deras arbete.

Läs mer om samarbetet mellan Sikhula Sonke och DFSA av SAC:Systembolaget träffar sydafrikanskt fack

.

Afrikagruppernas debattartikel om rättvis vinhandel: Systembolaget måste sätta press på Sydafrika

Afrikagruppernas pressmeddelanden:

Sydafrikanska vinproducenter skärper sig efter rapportinslag

Sydafrikanskt lantarbetarfack bjuder in Systembolagschef

.

Mer info på

www.afrikagrupperna.se

www.latinamerikagrupperna.se

www.sac.se/dfsa