Rättvis Vinhandel

SAC:s driftsektion för Systembolagsanställda är en av initiativtagarna till kampanjen Rättvis vinhandel som syftar till att förbättra villkoren för de lantarbetare som producerar Systembolagets viner.

.

Vin från Chile, Argentina och Sydafrika är storsäljare i Sverige, men lantarbetare på vingårdarna lever i fattigdom. Osäkra anställningar, svältlöner, tolvtimmars arbetsdag och diskriminering av fackligt anslutna är en del av vardagen. Mest utsatta är säsongsanställda kvinnor och migrantarbetare. Systembolaget utformar i år en etisk uppförandekod för alla sin underleverantörer, s k Corporate Social Resonsibility (CSR). I det arbetet involveras inte lantarbetarna och deras fackföreningar. Om arbetsvillkoren skall förbättras måste självklart de berörda lantarbetarna ha inflytande i processen.  Kampanjen Rättvis vinhandel bygger ett nätverk av lantarbetarfack i vininudstrin och arbetar med att synliggöra lantarbetarnas villkor. Kampanjen uppmanar importörer och återförsäljare att agera för förbättrade villkor och kräver att lantarbetarfacken ska ses som centrala aktörer i Systembolagets etiska arbete.

Rättvis vinhandel har under det gångna året bland annat arrangerat en lantarbetarkonferens med representanter för lantarbetarorganisationer från Argentina, Chile och Sydafrika och möten mellan lantarbetare och representanter för de nordiska alkoholmonopolen. Genom informationsaktioner riktade gentemot konsumenter har 5000 personer skickat in vykort till Systembolaget med krav på ett seriöst CSR-arbete och arbetarinflytande i uppförandekoden. Systembolaget har nu öppnat upp för dialog med kampanjens organisationer och en ny lantarbetarkonferens planeras till våren 2012.

.

emy

Vykortsaktion, Systembolaget Gullmarsplan, November 2010

.

riksdagen

Seminarie, Sveriges Riksdag, Januari 2011.

.

Sikhula Sonke visit 016

Demonstration, Systembolagets huvudkontor, Januari 2011

.

konferens

Lantarbetarkonferens, Santiago de Chile, Juni 2011

.

Emil Boss från SAC:s driftsektion för Systembolagsanställda har nyligen gjort praktik på lantarbetarfacket Sikhula Sonke i Sydafrika och du kan följa hans resa och dokumentation av arbetsvillkor på bloggen Facklig utblick: Villkoren bakom Systembolagets viner.

.

statarsystemet

Sikhula Sonkes Arbetsutskott och Emil Boss i Stellenbosch November 2011

*

NYHET:

Systembolaget svarar upp mot ett av Rättvis vinhandels krav. Alla etiskt producerade viner märks nu ut i butikerna med hyllkantsetiketten  "etiskt märkt" så att kunderna lättare kan hitta dem.

.

etisktmarkt

.

.

Aktuella länkar:

Fria Tidningen: Systembolaget tillmötesgår rättvisekrav för vinodling

Globlaportalen: Systembolaget svarar upp mot etiskt förslag

Arbetaren Zenit: Migrantarbetarna - de nya statarna

Gotlands allehanda: Ett förslag kommer lastat med etiskt vin

Gävle Dagblad: Vill ni bidra till schyssta arbetsvillkor?

Arbetaren: ”Det påminner om statarsystemet”

Arbetaren: Lagarna når inte Chiles plantager

Fria tidningar: Billigt vin till ett högt pris