Linda Moestam får årets Civilkuragepris

Linda Moestam tilldelas civilkuragepriset 2011 för sitt agerande i samband med en våldtäkt och sexuellt utnyttjade av en dement kvinna på det äldreboende där Linda Moestam arbetade. 

SAC:s Arbetsutskott (AU) har valt att tilldela Linda Moestam 2011-års Civilkuragepris till minne av Björn Söderberg.
Linda Moestam får priset för sitt agerande i samband med ett vikariat inom äldreomsorgen i Luleå. När hon upptäckte att en man på ett äldreboende våldtog och sexuellt utnyttjade en dement kvinna på samma boende, sade hon ifrån och informerade sina chefer om det inträffade.

Men de ansvariga varken polisanmälde eller åtgärdade problemet utan uppmanade istället personalen att hålla ögonen på och vakta mannen. Polisanmälde gjorde däremot Linda Moestam och trots att cheferna försökte tysta ner personalen framträdde hon i media och berättade om missförhållandena.

SAC:s AU tycker att Linda Moestam har visat på stort civilkurage då hon trots chefernas inställning vågade stå upp för en utsatt kvinna och därmed riskera att få problem på sin arbetsplats.

Onsdag 12 oktober kommer prisutdelningen till Linda Moestam hållas i Luleå. Runt om i landet kommer samtidigt en rad manifestationer hållas för att hedra minnet av Björn Söderberg som 1999 mördades i sitt hem av nazister.

Prisets bakgrund
SAC instiftade Civilkuragepriset till minne av den fackligt aktive Björn Söderberg. Priset går årligen till en eller flera personer som uppvisat civilkurage och agerat mot missförhållanden på sin arbetsplats. Priset delades ut första gången den 12 oktober 2000, den dag som av SAC utsetts till "Civilkuragets dag".

Björn Söderberg mördades utanför dörren till sitt hem i Sätra i Stockholm den 12 oktober 1999 av organiserade nazister. Det var ett politiskt mord. Bakgrunden till dådet var att Björn hade agerat öppet och konsekvent mot främlingsfientlighet och nazism på sin arbetsplats.

Mordet på Björn Söderberg var kulmen på en serie av nazistiska dåd 1999 och föregicks av ett bilbombsattentat mot ett journalistpar i Nacka och polismorden i Malexander.

Lördagen den 23 oktober 1999 slöt närmare 45 000 personer upp över hela landet för att hedra minnet av Björn Söderberg. I Stockholm samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen till en av de största anti-fascistiska samlingarna i modern tid.

Tidigare års pristagare:
  * 2000: Amanuel Asmelash
  * 2001: Fredrik Pettersson
  * 2002: Brevbärare i Mölndal
  * 2003: Inget pris delades ut
  * 2004: Anita Noorai Aggarwal
  * 2005: Lina Billberg
  * 2006: Inget pris delades ut
  * 2007: Amalia Alvarez
  * 2008: Niklas Svenlin
  * 2009: Lagerarbetarna på Lagena
  * 2010: Inget pris delades ut