Nominerade avstår från Bemanningsföretagens "kritikerpris" på Berns

Bemanningsföretagen delar idag ut ett s k ”kritikerpris” på Berns för att belöna konstruktiv kritik. Berns är satt i facklig blockad efter exploatering av utomeuropeisk arbetskraft via bemanningsföretag. Nominerade pristagaren Josefin Brink har därför tackat nej till utdelningen. Även Birgitta Nyström avböjer.

Bemanningsföretagen har under de senaste åren fått massiv kritik. Såväl gräsrötter som fackpampar och politiker har uppmärksammat hur den ökade inhyrningen medför urholkning av anställningsskydd och motverkar facklig organisering.

De senaste åren har inhyrda arbetare på ett femtiotal hotell och restauranger i Stockholm organiserat sig i SAC och protesterat utanför sina arbetsplatser mot inhumana och många gånger brottsliga arbetsvillkor. De vittnar om hur arbetare med otrygg migrationsstatus exploateras i samspelet mellan oseriösa bemanningsföretag och etablerade restauranger i Stockholm.

Berns salonger är satt i facklig blockad sedan februari 2010. Under en tioårsperiod pågick här ett hänsynlöst utnyttjande av utomeuropeisk arbetskraft. Nu kämpar sparkade städare för att få tillbaka sina jobb eller upprättelse av Berns. Varje vecka samlas de utanför nöjesetablissemanget med sin banderoll ”Ja till fasta jobb – Nej till bemanningsföretag”.

Som av en händelse medför Bemanningsföretagens förment konstruktiva gest att bemanningskritiker måste bryta blockaden av Berns om de vill delta i ”dialogen”. En av de tre nominerade, Josefin Brink, hälsade igår att hon inte tänker bryta blockaden.I en filmhälsning till Bemanningsföretagen säger hon:

”Det är ju verkligen jättefestligt och överraskande att ni har nominerat mig till det här priset, eftersom det var alldeles nyligen som eran VD Henrik Bäckström tyckte att jag och mina partikamrater borde skämmas för att vi hade tagit ställning för de sparkade arbetarna.

Det är ju då mycket snällare att bjuda på kalas och diplom, men vid närmare eftertanke har jag bestämt mig för att tacka nej till eran inbjudan. Jag får faktiskt hellre mothugg i debatter än jag sitter och dricker champagne och käkar snittar med bemanningsbranschen.

Ett tag så hade jag funderat på att jag kanske skulle skicka en ersättare till kalaset. Kanske en nisse som hade fått sparken från en chokladfabrik eller ett lager nånstans och som behövde dryga ut a-kassan med lite gratiskäk, men eftersom ni har valt att lägga erat kalas på en restaurang som är försatt i facklig blockad så bestämde jag mig för att jag faktiskt inte ville skicka nån, men tack skall ni ha för nomineringen. Hejdå.”

Ännu en nominerad, Birgitta Nyström, har tackat nej. Bemanningsföretagen hade inte informerat henne om att Berns var satt i blockad, men hon hade tackat nej hursomhelst, enligt en intervju av tidningen Arbetaren. Kvarstår gör endast Sam Dandemar, f d ombudsman på Unionen. Han hälsar att han kanske kommer förbi "om han har tid".