Musiker i Göteborg – nu stoppar vi lönedumpningen!

Musikersektionen i Göteborgs LS har väckt en debatt kring musikers osäkra och ofta underbetalda jobb. De har startat Gagekollen Gbg, ett forum där musiker i Göteborg med omnejd kan dela med sig av arbetsförhållanden på olika spelställen. Hilda Ekstedt och Alexander Ringbäck är engagerade i kampanjen.

gagekollen_gbg_webb

– Vi är på samma scener. Både den som har musiken som levebröd och den som har den som hobby. Vi behöver diskussionen och vi måste ta betalt allihopa, säger Alexander.
– En del verkar tänka ”du tjänar på att göra det här för du får nya jobb av det” och en del säger ”vad kul att ni håller på”, berättar Hilda.
Alexander och Hilda upplever en frustration bland musiker. Det finns en del som vägrar spela när villkoren är dåliga. Det finns också musiker som är nya på arbetsmarknaden som är entusiastiska och tänker att det är ”bättre än inget alls”. Då blir det dumpning av löner. På 80-talet fanns det musiker som kunde leva på sin musik. Klyftorna har ökat mellan kända musiker och de som har ett
annat huvudsakligt jobb. Det finns knappt något mellanskikt längre. Nu gäller det att bli megakändis om du vill leva på musiken.

Oseriösa arbetsköpare
Genom Gagekollen Gbg kan musiker dela med sig av gager och hur arbetsmiljön varit där de spelat livemusik. Diskussionen förs genom en Facebookgrupp och genom att musiker fyller i ett register med sina erfarenheter av arbetssituationen efter ett gig. Detta kan leda till mer rimliga ersättningar och
gemensamma aktioner mot spelställen som har dåliga arbetsförhållanden. Sedan starten i februari har det visat sig att två arbetsköpare i krog- och nattklubbsbranschen utmärker sig.
– HPKSM betalade inte fakturor till någon i ett halvår, berättar Alexander.
Nu har de börjat betala men flera verkar fortfarande vara utan ersättning. Nattklubben Yaki-Da har upprepade gånger gett dåliga gage för spelningar sena nätter. Några musiker gick själva och krävde löneförhöjning. De lyckades få mer pengar men inte tillräckligt.

Gagekollen får pepp
Gagekollen Gbg och musikersektionen startades i samma veva genom en diskussion om den speciella situationen för frilansande musiker. Gagekollen är öppen för alla oavsett facklig tillhörighet. Musiker jobbar tillsammans för en allmän höjning av gager men det går inte att förhandla utan facket.
Musikersektionen i Göteborgs LS har varit med i debattsamtal engagerade av Musikcentrum Väst, en organisation som  förmedlar spelningar och jobbar politiskt för att förbättra musikbranchen. Här har även den fackliga organisationen Musikerförbundet varit med.
– När vi haft diskussioner ihop har vår idé fått mest pepp, berättar Hilda.
Musikerförbundet får kritik för att de inte tar ansvar för att kollektivavtalen följs. Det har gjorts försök att få Musikerförbundet engagerade i Gagekollen men utan resultat. En del medlemmar har dock en annan syn och är med i Facebookgruppen.
– Inom Musikerförbundet är de unga positiva och ser syftet med att jobba tvärfackligt. Man vill förändra, säger Alexander.

Ostabil jobbsituation
– Man gör en insats och får timlön. Många räknar inte med förarbetet. En del kan tänka att 700 kronor i timmen är en hög timlön, säger Hilda. Men när det är tillfälligt, bara i några timmar och sociala avgifter ska dras av så blir det inte skäligt.
– Medvetenheten måste öka om vad vi bör ta i gage. Fakturorna är ett problem. Det måste finnas med att vi står för sociala avgifter själva, säger Alexander och fortsätter:
– Många har en prekär arbetssituation idag. Har man en osäker anställning kanske register är den enda lösningen. Det finns inget skyddsnät. Det gäller att få folk att fylla i.
– En app skulle vara bra, tillägger Hilda.

Sunkigt avtal
Registret som finns för musiker i Göteborg är ett mastigt dokument. Hilda och Alexander säger att det är en viktig aspekt, att alla inte orkar fylla i formuläret.
– Det är lätt att få folk att debattera men inte att fylla i formulär, säger Alexander.
I skrivande stund är en debatt igång i Facebook-gruppen. Den handlar om musiker som har erfarenhet av Speldags, Göteborgs stads äldreboendeturnéer. I det projektet får deltagarna turnera med ett band i två veckor.
– Det är dåliga villkor och stressigt när man åker runt och så, säger Hilda.
Musikerna får ungefär 900 kr per spelning inklusive semester- och reseersättning. Musikerförbundets minimitariff ligger på 1700 kr i lön per spelning utan att semester- och reseersättning är inräknat.
– Man tävlar om att få vara med i den här turnén som inte ens ger löner enligt avtal, säger Alexander.
– Det känns sunkigt att det är så när det är kommunen som håller i det, säger Hilda.
Musikersektionen i Göteborgs LS har kallat Speldags till förhandling.

Sexism och dåligt bemötande
Registret tar inte bara upp ersättningar utan även arbetsmiljö. Mycket sexism och trakasserier förekommer vid spelningar. Det är nästan alltid tafsande när folk är fulla.
– Både i baren och bland de som spelar. Det finns ingen plan bland arbetsköparna för att få bort det, berättar Alexander.
Musiker som registrerat gig i Gagekollen vittnar om närgången publik samt otrevligt och nonchalant bemötande från de som bokat spelningen. Arbetsmiljön måste kartläggas enligt Alexander och Hilda. De upplever att det inte fanns något fackligt arbete i musikbranschen innan de startade musikersektionen i Göteborgs LS. En del arbetsköpare känner inte ens till kollektivavtalet de ska följa. Musikerförbundet tar inte ansvar för att avtalen följs. Siffrorna i kollektivavtalen kan vara hälften av minimitariffen som är bestämt av förbundet.

Lika för alla
Deras egna arbete handlar mycket om småjobb vecka efter vecka. Alexander frilansar men jobbar två dagar i veckan för ett studieförbund. Han får schema för ett halvår åt gången som ”timvikarie vid behov”. Hilda vikarierar på skola och fritidsgård ibland men försöker spela mycket med olika band och projekt. Hon kan förstå att många tänker att musiker ska vara nöjda att de får hålla på med det de tycker är kul.
– För det kan ju vara väldigt lustfyllt att hålla på med musik, säger hon. Musik ger folk mycket men många sätter inte värde på det.
Hilda poängterar att den som bokar en spelning betalar för en tjänst.
– Det borde vara lika för alla.
– Det viktigaste och som också vore roligt är att sätta igång kampanjen i flera städer och göra det ihop, avslutar Alexander.

Gagekollen Gbg och musikersektionen i Göteborgs LS hjälper gärna till om du vill starta ett liknande register i din ort.
Hör i så fall av dig till musikersektionen.gbg@sac.se

Text & Foto:
Solveig Betnér
Informationsorganisatör (vik)