Min busskollegas liv är i fara

Hasse Golkar är medlem i syndikalistiska bussarbetarsektionen i Stockholm. Han uppmanar till stöd för sin fängslade kollega Reza Shahabi, fackföreningsaktivist i Iran.

Reza Shahabi är en iransk bussförare som sedan 2010 suttit i det ökända Evin-fängelset på grund av sitt fackliga engagemang. Den 14 april 2012 dömdes han till fem års fängelse för ”konspiration mot statens säkerhet” och ett år till för "spridning av propaganda mot det islamiska systemet" och "fiendskap mot Gud ".

Enligt en rad människorättsorganisationer har Reza Shahabis hälsotillstånd försämrats, men fängelsemyndigheten har inte beviljat honom adekvat medicinsk vård. Amnesty International anser med all rätt att han är en samvetsfånge dömd enbart för sitt fredliga och fackliga arbete och har därför krävt hans omedelbara frigivning. Just nu pågår en insamling bland annat i Sverige för att bekosta hans akuta operation.

Sätt in ett bidrag i solidaritet med Reza Shahabi på PG 1351929-3, märk ”Reza”. Insamlingen sköts av iranska författarklubben PEN i exil.