Massdemonstrationer mot det nazistiska våldet

Idag samlades flera tusen personer i demonstrationer runtom i landet för att visa sitt stöd med de attackerade i Malmö och sin avsky mot det växande nazistiska våldet. På flera orter var LS av SAC och SUF-klubbar bland arrangörerna.

Rapporteringen kommer att uppdateras under det kommande dygnet.

Natten till idag knivhöggs fyra personer i Malmö av organiserade nazister. Anledningen var att de vågade protestera och tog ner nazisternas klistermärken. Mindre än ett dygn senare var vi flera tusen personer på ett tiotal orter som gick ut på gatorna för att visa att vi är många som inte låter oss skrämmas och som kommer fortsätta kämpa mot fascism och nazism.

 

Malmö:

På Möllevångstorget samlades en stor demonstration. Såhär skriver SUF Malmö i ett uttalande:

 ”(…)Det som hände i natt får inte hända. Vi kan inte acceptera att våldskåta nassesvin kommer till våra gator och sätter knivar i våra kamrater. Vi måste bjuda motstånd på alla sätt vi kan.Igår, innan attacken, var SUF Malmö med och arrangerade Ta natten tillbaka. Att gå från det till att vaka utanför akuten var surrealistiskt. De stal natten och gjorde oss ännu mer otrygga. Vi måste ta tillbaka den, och vi måste ta tillbaka våra gator, och våra stadsdelar. Vi måste sluta låta fascisterna sätta agendan. Det får inte gå längre nu, det fascistiska våldet får inte eskalera. (…) Malmö är vår stad. Det är våra liv det gäller. Det är vår hälsa och säkerhet, våra vänner, vår vardag. Det här är på riktigt och det händer nu. Här. Fascismen är en organiserad farlig rörelse som växer, och den måste krossas.”

.

Uppsala:

200 personer demonstrerade i Slottsbacken. Anna Lagerqvist från Uppsala LS var en av arrangörerna.

- Manifestation handlar om att ge människor en chans att få visa sin ilska över attacken. Det är delvis en antifascistisk manifestation men även en stödmanifestation för de som misshandlades. I går var det deltagare ur en feministisk manifestation som attackerades av nazister, men vi har sett allt fler attacker mot grupper som inte passar in deras världsbild. Det handlar ofta om snabba attacker på öppna gator med syfte att skrämma människor till tystnad. Att så många manifesterar i dag är ett tecken på att deras skrämseltaktik inte fungerar, säger Anna Lagerqvist till UNT.

.

Stockholm:

Två tusen personer samlades vid de spanienfrivilligas monoment vid La Mano. Så här skriver arrangörerna i ett pressmeddelande:

”9 mars är en vändpunkt. Från och med idag kommer det inte längre gå att bagatellisera det ökade fascistiska våldet. Nu är det omöjligt för makthavare och massmedia att fortsätta normaliseringen av en växande fascistisk rörelse i Sverige och hela Europa. Den tiden är förbi när de kan sätta likhetstecken mellan vårt motstånd mot fascism och fascisternas attacker. Idag är våra tankar hos kamraterna, deras familjer och vänner i Malmö. Vi vet fortfarande inte hur det kommer gå för en av dem, som i skrivande stund ligger nedsövd. Från oss 2000 och alla andra som visat var vi står idag: Kämpa! Så alltså, 9 mars: Vi går samman och litar på vår förmåga och gemensamma styrka. Det är så det ser ut när vi stoppar fascismen /Stockholms LS av SAC, SUF Stockholm, Allt åt alla Stockholm, Antifascistisk Aktion Stockholm.”

Vid demonstrationen talade SAC:s generalsekreterare Liv Marend.

-Vi i SAC Syndikalisterna vet vad det innebär att vara utsatta för den här typen av våld och hur viktigt det att då få solidaritet och stöd från andra.  När vår medlem Björn Söderberg mördades av nazister 1999 fick vi ett brett och oreserverat stöd från tiotusentals människor och det betydde oerhört mycket för att vi skulle kunna fortsätta vår fackliga verksamhet.

SAC har nära internationella kontakter med fackföreningar och folkrörelser i Europa och Liv Marend talade om vikten av att stoppa normaliseringen av de fascistiska rörelserna, något som inte bara pågår i Sverige.

-Vi behöver lära oss av varandras erfarenheter. Av våra kamrater i Polen, Grekland och Ukraina vet vi vad en normalisering av den fascistiska rörelsen kan innebära. Vi får aldrig acceptera fascisternas våld.

Tidningen Metro intervjuade Liv Marend och Emil Boss från SAC:

.

Göteborg:

På Järntorget i Göteborg samlades runt 500 personer i en spontan manifestation redan under eftermiddagen. Såhär skriver SUF Göteborg i ett uttalande:

”Igår angreps fyra demonstranter, efter att ha deltagit i en demonstration för internationella kvinnodagen, av nazister. Offren har hamnat på sjukhus med knivskador, varav en persons skador uppges vara livshotande. SUF Göteborgs tankar går till de kamrater som fallit offer för fascisternas våld och deltar idag i en solidaritetsmanifestation till stöd för de angripna. Fascister är ett hot mot hela arbetarklassen och kommer gripa varje möjlig chans att skada oss som kämpar för våra intressen. Därför kommer vi inte gå säkra så länge fascistiska organisationer skapas och växer runt oss. För låt oss vara på det klara med att fascisterna är ett hot mot hela arbetarklassen. Att gömma oss och minska vår organisering garanterar inte vår säkerhet. Vårt enda val är att konfrontera fascismen i vår kamp mot klassamhället med de medel som krävs. Solidaritet med fascismens offer och motståndare! Kompromisslös kamp på klassfienderna!”

Även i Umeå, Gävle, Karlstad och Västerås hölls demonstrationer under dagen.